Grad dobio priznanje za transparentnost proračuna, a evo po kojem kriteriju ga je zaslužio

Grad Zagreb ocijenjen je odličnom ocjenom od Instituta za javne financije, nakon provedene Analize otvorenosti proračuna županija, gradova i općina u Republici Hrvatskoj te mu je uručeno priznanje za transparentnost proračuna, izvijestili su javnost iz Grada.

U petom ciklusu istraživanja Institut za javne financije ponovno je analizirao i ocijenio transparentnost proračuna svih županija, gradova i općina u Republici Hrvatskoj.

Grad Zagreb je među samo četiri županije (Krapinsko-zagorska, Šibensko-kninska, Varaždinska i Zadarska) te osam gradova (Buzet, Osijek, Pazin, Pula, Rijeka, Slavonski Brod, Vodice) koji su osobito pohvaljeni kao lokalne jedinice koje su dobile u svim dosadašnjim ciklusima analiza najvišu ocjenu.

U ovom se istraživanju proračunska transparentnost mjerila brojem ključnih proračunskih dokumenata objavljenih na službenim mrežnim stranicama lokalnih jedinica, a to su u ovom ciklusu:

· izvještaj o godišnjem izvršenju proračuna za 2017.;
· izvještaj o polugodišnjem izvršenju proračuna za 2018.;
· prijedlog proračuna za 2019.;
· izglasani proračun za 2019.;
· te proračunski vodič za građane za 2019.

Transparentnost podrazumijeva potpune, točne, pravovremene i razumljive informacije o proračunu i omogućuje uvid u prikupljanje i trošenje javnog novca, Zagreb se također nalazi u grupi od 28 od ukupno 128 hrvatskih gradova, koji se ističu kvalitetom mrežnih stranica, pohvalili su se iz Grada.

S ovim se vjerojatno neće složiti mnogi koji nerijeko Gradsku upravu i gradonačelnika Milana Bandića prozivaju upravo za netransparentnost. Podsjetimo, najviše prozivki u novije vrijeme je bilo oko slučaja sa “Zagrebačkim Manhattnom”, ali isto se ponavlja već godinama. Nedavno je zastupnik u Gradskoj skupštini Tomislav Stojak prozvao Gradsku upravu i Bandića za netransparentnost oko besplatnog časopisa. Udruge Zelena akcija i Pravo na grad otišle su i korak dalje. Osim što su javno prozvale Bandića za netransparentno uređenje Trga žrtava fašizma, podigle su i kaznenu prijavu. Na netransparentno trošenje gradskog novca ukazali su u ožujku na konferenciji za novinare i vijećnici i vijećnice platforme “Zagreb je naš”.

To je samo kap u moru prozivki upućenih gradonačelniku pa se nerijetko postavlja pitanje kako je moguće da je Milan Bandić gradonačelnik već 19 godina, odnosno jesu li takvog mišljenja samo njegovi politički oponenti, s obzirom da ga građani uvijek iznova biraju.


Komentari