‘Gospođa me u čudu pitala kako to da ja pečem kolače, doma sve radim, i spremam i peglam; ovaj Uskrs idem kod mame’

Foto: Facebook

O značenju Uskrsa, ali i o uskršnjoj trpezi razgovarali smo sa saborskom zastupnicom i predsjednicom GLAS-a Ankom Mrak Taritaš koja nam je otkrila kako voli kad se obitelj okupi oko stola, a upravo za tu prigodu uloži jako puno truda i vremena kako bi zadržala obiteljske vrijednosti u kojima je odrasla i koje želi prenijeti na svoju djecu.

Što za Vas predstavlja Uskrs?

Meni je Uskrs obiteljski, tradicijski blagdan gdje se okupimo oko stola. Za Božić sam uvijek znala biti doma, a za Uskrs mi se znalo dogoditi da sam bila na putu pa mi uvijek to fali, zato ovaj Uskrs idem na ručak kod mame u Bjelovar jer to mi je tradicija i povezanost s obitelji.

Život vas odnese svud, ali obitelj mi je baza i na tome inzistiram i nastojim to prenijeti svojoj djeci.

Obilježavate li Uskrs na tradicionalan način?

Nemam ništa specijalno što bi bilo van tradicije, to je kod nas uskršnji doručak: kuhana šunka, jaja, mladi luk, svježi sir. Za ručak obično imamo janjetinu. Farbam jaja klasično, a kad su mi djeca bila manja onda sam ih svakako ukrašavala jer ih je to veselilo, a sad čekam da mi unučica poraste pa da onda s njom to radim.

Nemamo neki specijalni običaj nego je to prilika da se okupimo za stolom. Pogotovo ako je Uskrs u malo toplijem periodu, onda odemo na more.

Što spremate za uskršnju trpezu?

U subotu planiram praviti kolače, jako volim peći kolače i za Uskrs radim kremaste, dok za Božić više suhe. Pravit ću zahericu, voćnu tortu s malinama, jedne kolače s kokosom, jedne s makom i londonere jer ih moja djeca jako vole pa koristim svaku priliku da ih napravim jer oni mogu duže stajati. Baš za Uskrs volim raditi voćne kolače jer je ljepše vrijeme pa iskoristim jagode ili maline.

Tako sam odrasla, odgojena sam na taj način, tako me je mama naučila, svi mi nosimo neke stvari iz kuće, a one se prenose i dalje.

Jednom me je gospođa u čudu pitala kako to da ja pečem kolače pa sam joj rekla da ja doma sve radim i pečem kolače i spremam i peglam, a ljudi imaju predrasude, nitko mi ništa doma nije kuhao, to sam uvijek sve ja radila kao i bilo to drugi.

Imam sinove pa nemam koga naučiti, ali imam unučicu pa se nadam da ću njoj uspjeti nešto prenijeti da se tradicija nastavi.

 

 

Komentari