Gordan Maras o Bandićevoj sudbini: ‘Siguran sam da je ovo konačni kraj Milana Bandića’

Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX

Izabrani predsjednik Republike, Zoran Milanović, pobjedu može zahvaliti, među ostalim, i odličnim rezultatima u Zagrebu, gdje je osvojio više od 220.000 glasova i potukao Kolindu Grabar-Kitarović. Kandidatkinju HDZ-a podržao je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, pa se sada svi pitaju znače li ovi rezultati konačan kraj moćnog šefa Zagreba i tko bi ga mogao naslijediti za godinu i pol, kada se održavaju lokalni izbori. O tome, o pobjedi Milanovića i budućnosti Zagreba govorio je predsjednik zagrebačkog SDP-a, Gordano Maras.

Maras smatra da su tri stvari najviše utjecale na Milanovićevu pobjedu.

Saborski zastupnik kritizirao prosvjede protiv Bandića pa iznio plan za njegovu smjenu

“Prva i najvažnija jest da je Zoran Milanović bio puno bolji kandidat od Kolinde Grabar-Kitarović, drugo je to što je stranka u Gradu Zagrebu najjača politička opcija već druge izbore zaredom, konsolidirali smo se i pružamo alternativu HDZ-u i Bandiću. I treća stvar je da je ovo i poruka gradonačelniku Bandiću da više nema povjerenje Zagrepčana za vođenje grada”, rekao je Maras u intervjuu za Jutarnji list. 

Na pitanje je li ovo bandićev kraj, odgovorio je:

“Siguran sam da je to tako. On tome svjedoči svaki dan jer vidimo kako se Zagrebom upravlja, kako grad izgleda. Postoji velika većina Zagrepčana koji žele promjene i uvjeren sam da će se te promjene i dogoditi. Na sljedećim izborima u Zagrebu spremaju se velike promjene”, najavio je.

Bandić prepolovio trajanje popularne mjere, ali i odlučio da naknada neće pratiti rast prosječne plaće

Ovi izbori su bili i poruka Zagrepčana i Zagrepčanki HDZ-u, bivšoj predsjednici i Bandiću da ovakva politika više ne prolazi. Svjestan sam da će na sljedećim izborima SDP biti predvodnik i spreman sam i osobno sudjelovati u tim promjenama. Pozivam sve oporbene stranke, aktiviste i udruge da se okupimo i zajedno mijenjamo naš grad. Treba zatomiti vlastite interese i ega, bitno je da ponudimo alternativu koja će na sljedećim izborima promijeniti ovu umreženu hobotnicu koja će se boriti da zadrži interesnu sferu. Zajedno to možemo promijeniti i pozivam sve da to zajedno napravimo”, odgovorio je na pitanje jesu li Kolindi Grabar-Kitarović presudile poruke koje je slala braneći Bandića.

‘Spreman sam sudjelovati u promjenama’

Maras smatra da do promjena mora doći, a najavio je i kanidaturu za gradonačelnika ako to bude potrebno.

“Spreman sam sudjelovati u tim promjenama, svjestan snage SDP-a i toga kako građani gledaju na nas i žele promjene. Siguran sam da to žele i svi oni koji su s nama opozicija u Skupštini, kao i udruge. Jedino zajedno možemo maknuti koruptivnu hobotnicu koja je opasala gradsku vlast i uvjeren sam da ćemo to i napraviti na sljedećim izborima.”

Poručio je da je Zagreb prevelik i prevažan da Zagrepčani za sadašnje stanje u kojem, njwgovim riječima, građani ne bi osjetili blagodati razvoja grada.

“Pogledajte kako izgleda grad, to smeće koje se skuplja, u što se ulaže, pogledajte promet… Toliko je problema da svi jedva čekamo da se netko počne konkretno baviti njima.”

Maras s fritulama u rukama o zagrebačkom Adventu: ‘Fritule tamo koštaju 20 kuna, a pola ode na korupciju’

Rekao je da je iz prošlih lokalnih izbora mnogo naučio, ponajviše da borba mora biti beskompromisna te da se isplati boriti.

“Pokazali smo i na europskim izborima da se može, a sada i na predsjedničkima, gdje su sve stranke ljevice podržale Milanovića i tu vidim mogućnost da se svi dogovorimo i napravimo veliki napor da se Zagreb oslobodi koruptivne hobotnice. Svjestan sam da je previše novca, interesa i kumova u igri, ali uvjeren sam da ćemo na kraju pobijediti. Ako imaš ispravne motive, energiju i želju za borbu, te građanima pristupaš iskreno, to će ti se vratiti i uvjeren sam da će se to dogoditi za godinu i pol. Ovo je pokazatelj kako treba voditi tu kampanju. Nije slučajno Milanović u Zagrebu dobio osam postotnih bodova više glasova nego Josipović 2015.”

Kako bi Zagrebom upravljao SDP? Maras otkrio brojne planove!


Komentari