GODIŠNJE FINANCIRANJE STRANAKA: Zagrepčani će strankama gradskih zastupnika platiti više od 347 tisuća eura

(Foto: Tomislav Kristo / CROPIX)

Na sljedećoj Gradskoj skupštini, koja će se održati 8. prosinca, na dnevnom redu će se naći i prijedlog odluke o raspoređivanju sredstava za redovito godišnje financiranje stranaka u 2023.

Sredstva se osiguravaju iz proračuna za iduću godinu i to u iznosu od 347.900,00 eura, odnosno, svaka stranka za gradskog zastupnika dobije 7 tisuća eura, dok za zastupnicu dobije 7700 eura.

Sredstva se utvrđuju tako da svaki zastupnik dobije jednak iznos sredstava za svakog gradskog zastupnika po pojedinoj političkoj stranci koja je bila predlagatelj liste, pripadaju im sredstva razmjerna broju mjesta u Gradskoj skupštini Grada Zagreba, prema konačnim rezultatima izbora.

Za svakog izabranog zastupnika podzastupljenog spola pripada i pravo na naknadu u visini od 10 posto iznosa predviđenog za svakog gradskog zastupnika.

Tako će najviše novca dobiti stranka Zagreb je naš! koja će za 10 zastupnica dobiti 77 tisuća eura, a za devet gradskih zastupnika 63 tisuće eura, što ukupno toj stranci donosi prihod od 140 tisuća eura.

Drugo mjesto dijele SDP s iznosom od 36 400 eura jer imaju dvije zastupnice i tri zastupnika te 365 Stranka rada i solidarnosti koja ima dvije gradske zastupnice za koje će dobiti 15 400 eura i tri gradska zastupnika koji će im donijeti 21 tisuću eura, što je sveukupno 36 400 eura.

Svota od 35.700 eura ide HDZ-u koji ima jednu zastupnicu i četiri zastupnika, iza njih je Domovinski pokret koji ima četiri gradska zastupnika te će uprihoditi 28 tisuća eura.

Nova ljevica broji dvije zastupnice i jednog zastupnika, što znači da će dobiti 22 400 eura, a nešto malo manje od njih, točnije 21 tisuću eura dobit će Most za svoja tri gradska zastupnika.

Po jednog zastupnika imaju ORaH, HSLS, Zelena lista i SDSS te će svatko od njih dobiti po sedam tisuća eura.

Komentari