GODINU DANA NA VLASTI: Dogradonačelnica otkrila koliko zaposlenika Holdinga je prihvatilo nova radna mjesta

Foto: Media Servis

Povodom godinu dana na vlasti, zagrebačka dogradonačelnica Danijela Dolenec je kazala da na prvu godinu gleda kao na postavljanje temelja za ostvarivanje dugoročnih ciljeva.

“Mislim da je važno podsjetiti da smo mandat u Zagrebu dobili na sloganu ‘Prave promjene’ i da je nulta točka za te promjene – promjena sustava upravljanja i to je u ovih godinu dana bio nužni fokus našeg rada. Grad je doista velik sustav kojeg treba postaviti na čvršće temelje gdje više nije važna stranačka iskaznica, gdje se napreduje isključivo temeljem postignuća i zalaganja. Ono što smo naslijedili je zapušten sustav gdje se nije brinulo za ljude, nije se ulagalo u ljude i onda smatram da zapravo sva poduzeća i ustanove nisu pružale građanima kvalitetu koju mogu”, kazala je Dolenec za Media Servis.

Dodaje da, kao i gradonačelnik, nije zadovoljna procesom obnove od potresa. “Ministar Paladina najavio je veliko gradilište ovo ljeto. Bilo je to najavljeno i za treći i za četvrti mjesec i mislim da više nije stvar najave ili povjerenja, nego se to stvarno mora početi događati. Posuditi zaposlenike, organizirati mobilne timove da se pomogne s dokumentacijom, sve što je Grad mogao u smislu kapaciteta ubrzanja procesa mi smo napravili. Doista je do države, odnosno do nadležnog Ministarstva i do Fonda da to ubrzaju”, rekla je dogradonačelnica.

Dotrajala infrastruktura

Osvrnula se i na komunalne teme u gradu. “Što se tiče tih nekoliko puknuća cijevi i medijske pozornosti koju su dobili, treba reći da sama dinamika od kad smo mi došli na vlast nije češća, nego su očekivanja od nas veća jer smo rekli da se stvari moraju pomaknuti s mrtve točke, paralelno u gotovo stotine procesa. Doista mislim da tu grabimo velikim koracima naprijed. Što se tiče vodoopskrbe i odvodnje planirane su jako značajne investicije kako bi se riješio problem dotrajale infrastrukture jer dio tih cijevi je iz 60-ih godina prošlog stoljeća. Onda vam je sve jasno u kakvom su stanju”, kaže.

Stara Vlaška postala je pješačka zona, a građani i nisu baš oduševljeni rješenjem. “Važna nam je jako Stara Vlaška jer je to pokazni primjer što želimo za Zagreb. Želimo smanjiti oslanjanje na automobile, pojačati javni promet. Moramo unaprijediti tramvajsku mrežu, kupiti tramvaje, kupiti autobuse, proširiti biciklističke staze. Vjerujem da svako rješenje ima i neku kritiku, ali mislim i vjerujem da će građani pozdraviti priliku da u najužem centru grada imamo što više prostora za pješake, za bezbrižno kretanje djece”, smatra zamjenica gradonačelnika.

Gospodarenje otpadom

Od 1. srpnja trebao bi se provoditi novi model gospodarenja otpadom. “To je ambiciozan cilj i to od početka govorimo. Cilj koji stavlja puno pritiska na gradske tvrtke, prije svega Čistoću, da pripreme sustav, a isto tako i na građane. Paralelno jačamo kapacitet gradske tvrtke, pripremamo sve elemente sustava, a ostavili smo mogućnost, ako 1. srpnja nismo zadovoljni sa svim kritičnim elementima sustava, da se dogodi mala odgoda. Ali to je i dalje ljeto ove godine”, rekla je.

Otkrila je koliko je zaposlenika Holdinga prihvatilo, umjesto otkaza, prijeći u operativu. “Holding kao cjelina mora napokon prekinuti negativne trendove i ovaj plan zbrinjavanja je dio tog procesa. Proces zbrinjavanja teče otprilike kako je bilo i planirano. Jedan dio radnika koji su obuhvaćeni su dobrovoljci i to je većim dijelom već riješeno. Činjenica je da se jednom dijelu nude operativni poslovi i pronalazak novih radnih mjesta još se odvija, a prema informacijama koje imam nešto više od 100 radnika prihvatilo je nova radna mjesta”, kazala je Dolenec.

Brane se od kritika

Učestalo stižu pritužbe na račun nove zagrebačke vlasti da se više bave ideologijom, nego konkretnim problemima u gradu. Dolenec kaže da su se prvih pola godine mandata branili od kritika da su isključivo komunalna stranka i da je sada očito došlo vrijeme da se brane od toga da su isključivo ideološka stranka.

Što se tiče zastava za Hod za život, smatra da je takva dozvola jedan vid pokroviteljstva i da je korektno da Grad Zagreb odredi kome žele, a kome ne žele biti pokrovitelji. Koalicijski partner SDP je iskazao želju da se vrati Trg maršala Tita. Tomašević je najavio razgovor o tome, a Dolenec kaže da o tome još nisu razgovarali. Na kraju se osvrnula i na problem priziva savjesti u gradskim bolnicama podsjetivši da je u tijeku natječaj za izbor novog predstojnika Klinike za porodništvo i ginekologiju, a izabrali su već novo Upravno vijeće i ravnateljicu u KB Sveti Duh koji su na tom tragu da se omogući ženama njihovo pravo.

Komentari