Glamur među ruševinama: Gotovo tri mjeseca nakon potresa šteta još nije sanirana, a Bandić daje milijune za ukrasne lampice

Foto: Dragan Matic / CROPIX

Kako je objavila emisija Radio Studenta “Strah od slobode”, gradonačelnik Milan Bandić planira izdvojiti više od tri milijuna kuna za – ukrasne lampice.

Naime, prema Izmjenama i dopunama Plana nabave Grada Zagreba za 2020., koje je  Bandić donio prije tri tjedna, Grad misli izdvojiti 3,337.500 kuna za dekorativnu rasvjetu, odnosno postavljanje šarenih lampica oko Sabora, Vlade i crkve Sv. Marka.

Da stvar bude zanimljivija, prema prvobitnom Planu nabave procijenjeno je da će montaža rasvjete i stručni nadzor stajati 585.000 kuna po građevini, odnosno sveukupno 1.755.000 kuna. No iz nepoznatog razloga iznos je posljednjim izmjenama udvostručen. Odnosno, sada iznosi 2.600.000 kn bez PDV-a.

Također, predviđen je i nadzor postavljanja lampica, koji će stajati dodatnih 70 tisuća kuna, a tko će dobiti ovaj unosan posao odlučit će javni natječaj.

“Planom nabave Bandić je nakon mostova i spomenika odlučio da se šarenim lampicama ukrase Sabor, Vlada i crkva Sv. Marka kako bi tijekom predstojećeg prijelaznog roka za žetončiće cirkuska atmosfera tog mjesta bila dodatno naglašena i dobila bolju vidljivost za strane turiste.

Procijenjeno je da će montaža rasvjete i stručni nadzor stajati tričavih 585.000 kuna po građevini, odnosno 1.755.000 kuna. Cijena prava sitnica, ali to nije sve. U međuvremenu, gradonačelnik je konačno ozbiljno shvatio probleme građana uzrokovane potresom i epidemijom pa je odlučeno da se za lampice ipak izdvoji gotovo dvostruko više, odnosno čak 3.337.500 kuna!

Znamo i sami da se šarenim svjetlom može stvoriti prekrasna kulisa koja će nadomjesti izostanak sadržaja tih institucija naseljenih žetončićima, stoga je investicija u potpunosti opravdana. Iako smo začuđeni da dekorativna rasvjeta nije predviđena i na zgradi Ustavnog suda i USKOK-a, uvjereni smo da će građani koji su u potresu ostali bez svojih domova znati cijeniti prekrasan prizor kada Markov trg zasja u ružičastim i plavim tonovima ili možda u bojama hrvatske zastave. Tolika ljepota sigurno će ih ugrijati oko srca, pa će lakše izdržati zimu ili dvije u hladnim i neobnovljenim stanovima bez jasnih pravila o obnovi. Kao idući gradski projekt predlažemo stavljanje šarenih lampica oko srušenih dimnjaka da Djed Mraz narednih zima može vidjeti gdje treba spustiti poklone”, stoji u objavi Radio Studenta.


Komentari