(FOTO) Prosvjednici se okupili ispred Skupštine uoči glasanja o GUP-u: ‘Grad je taoc Milana Bandića!’

Foto: Facebook / Gong

Danas, od 9 sati, održava se sjednica zagrebačke Gradske skupštine, a na predloženom dnevnom redu su 44 točke od kojih je najvažnija šesta – izmjene i dopune Generalnog urbanističkog plana grada Zagreba (GUP).

Predlagatelj je gradonačelnik Milan Bandić. Na dnevnom redu naći će se i 38. točka – prijedlog oporbenih gradskih zastupnika o raspisivanju lokalnog referenduma o izmjenama i dopunama GUP-a.

Foto: Facebook / Gong

Udruge “Zelena akcija”, “Pravo na grad”, i “Siget” te inicijativa “Zagreb te zove” organizali su prosvjed protiv “Bandićeve otimačine grada” koji je počeo uoči početka sjednice zagrebačke Gradske skupštine te okupio stotinjak ljudi.

Gradonačelniku skandiraju “lopove, lopove” dok je on samo prošao pored prosvjednika i ušao u Skupštinu.


Jedna od organizatorica, arhitektica i aktivistica iz organizacije Pravo na grad Iva Marčetić izjavila je za N1 televiziju:

“Ne pristajemo na političke igre s Milanom Bandićem. Ovaj grad nije taoc njihovog političkog teatra.”

Foto: Facebook / Gong

Na sjednici će se raspravljati o izmjenama Generalnog urbanističkog plana (GUP), koje, kako navode, sadrže prenamjene zemljišta za “Bandićev Manhattan“, povećavaju izgradnju u donjogradskim blokovima i povećavaju promet u središtu gada, a ne odgovaraju na goruća pitanja poput prilagodbe klimatskim promjenama, određivanja zone za izgradnju javnih stanova, a nemaju bilo kakvu viziju istinskog razvoja grada u interesu njegovih stanovnika.

Foto: Facebook / Gong

Podsjetimo, jučer je zagrebački HDZ odlučio da će podržati izmjene GUP-a ako se prihvati njihovih 15 amandmana. S HDZ-om, Bandić ima većinu u zagrebačkoj Skupštini. S obzirom na amandmane HDZ-a danas sigurno neće biti glasanja o GUP-u jer se o tim amandmanina treba očitovati i Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja što će cijelu proceduru odužiti najmanje mjesec dana.

Komentari

loading...