(FOTO) Petek predstavio analizu i statistiku poskupljenja parkiranja u Zagrebu: ‘Ponekad i ćorava koka ubode zrno!’

Odluke o poskupljenju ili pojeftinjenju neke usluge, u ovom slučaju parkinga (promet u mirovanju), trebale bi slijediti i biti koordinirane s onima u javnim prijevozu putnika, a kao cilj i rezultat imati smanjenju prometnih gužvi, povećanje efikasnosti u prijevozu putnika, kao i smanjenju buke te zagađenja zraka u Zagrebu.

Povijest nas uči da usluge građanima u Zagrebu poskupljuju najčešće kada se ne bliže izbori ili kada se od građana može ubrati nešto dodatnog novca, a da to neće izazvati pretjerano burne reakcije cjelokupne javnosti – to naime gradonačelnika čini nervoznim. A pojeftinjenja su često bila ususret izborima. Prisjetimo se da kako je odluka gradonačelnika o uvođenju popularne ZET-ove karte od 4 kune prouzročila milijunske gubitke u prihodima ZET-a, kaže Renato Petek iz stranke Naprijed Hrvatska.

Uz to, gradonačelnik se hvali padom cijena, a prilikom poskupljenja, on nikad nema veze s takvim odlukama. Tada su odgovorni pročelnici, direktori i voditelji. Za neke odluke gradonačelnika , čak i kada se to odnosi na njihov ured, resor ili zonu odgovornosti, i oni saznaju putem medija, kao i ostali građani. Osim toga, prije 2-3- mjeseca je obećao građanima da poskupljenja parkinga neće biti, da mogu mirno spavati. Uz ovako slatkorječivog gradonačelnika, lišeni nemira prouzročenih odlukama gradonačelnika su samo oni uz Aleju mira, na Mirogoju.

Analizirajući rad zagrebačke uprave u posljednjih godinu dana u više segmenata, Petek zaključuje da se često u povlače poslovni i donose odluke bez temelja u strateškim dokumentima (ako isti postoje), nesustavno, neplanski, bez analize i potrebne procjene učinaka neke odluke. A takvo djelovanje je na kraju najčešće na štetu građana, kaže Petek. Što ne znači da u gradskoj upravi, ZG holdingu i vezanim tvrtkama nema dobrih stručnjaka, analitičara i savjesnih djelatnika, no takvi, njihova znanja i iskustvo, nisu dobra preporuka za ishitrene i populističke poteze Milana Bandića, dodaje.

Slično je i s naplatom parkiranja u Gradu Zagrebu, kaže Petek.

Najnovije poskupljenje, koje će stupiti na snagu 1. kolovoza, navelo me da objavim nekoliko činjenica o problemu parkiranja i prometa u mirovanju u gradu Zagrebu, na temelju dostupnih podataka vezanih uz rad Zagrebparkinga, podružnice Zagrebačkog holdinga d.d. Zagrebparking vodi brigu o parkirnim mjestima na otvorenom, kao i gradskim garažama, tj. trebali bi se baviti prometom u mirovanju i tako utjecati na promet, posebice u širem centru Zagreba, ali i strateški upravljati i utjecati, u suradnji s Uredom za promet te ZET-om, na promet u cjelini. Nažalost, ne vidim tu koordinaciju gradske vlasti, odluke koje se donose ne vežu jedna drugu, a tada nema očekivanih rezultata i njihovih učinaka, kaže gradski zastupnik.

Dodaje i da je Zagrebparking u 2017. godini ostvario 139,8 milijuna kuna prihoda, dok su godinu završili sa 53 milijuna kuna dobiti. Struktura prihoda je, kaže, također zanimljiva: 76% se odnosi na m-parking uslugu, a 22% na parkirne automate, a samo 2% na kioske.

U podružnici je zaposleno 413 radnika, od toga 195 kontrolora, od kojih 144 rade na parkiralištima.

Sada se kao razlog povećanja cijena navodi kako se time želi utjecati na prometne gužve u centru grada. Zašto je onda u posljednjih 10 godina cijena bila snižavana čak 6 puta!? No, samim povećanjem cijena u I. zoni te garažama, postoji mogućnost da će doći do smanjena broja vozila u centru grada. Tako i ćorava koka ponekad ubode zrno, zaključuje Petek.


Komentari