(FOTO) Novi prebjezi? Bandić i Puh u zagrljaju nakon što je zastupnica napustila HNS

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Neprestano se na hrvatskoj političkoj sceni pokušava naći opcija koja bi se profilirala kao svojevrsni ‘treći put’. Riječ je o opciji koja bi svojim političkim potencijalom trebala prkositi dvjema najvećim opcijama – HDZ-u i SDP-u te im kao takva mrsiti račune i otežavati samostalnu vladavinu državom. Pojavilo se tako dosad bezbroj opcija koje su se kao takve pokušavale isprofilirati i koliko god da im marljivi anketari davali vjetar u leđa, mnoge od tih opcija neopisivo lako pretvarale bi se u oblak od sapunice. Njihova popularnost bi podjednako brzo opadala, kao što je i rasla. Kao treći put profilirati su se pokušavali Laburisti, Orah, a odnedavno u tim vodama plivaju Most i Živi zid, čiji rejting prema posljednjim anketama opada.

Izvrtjele su se mnoge opcije, a potom i nestale, ali ne i ona koju predvodi, po svemu sudeći besmrtni zagrebački gradonačelnik, Milan Bandić, koji se usprkos svim prozivkama i političkim podmetanjima i obračunima uvijek iznova na scenu vraća kao pobjednik. Dokazali su to svi dosadašnji izbori u hrvatskoj metropoli, a dokazuje to i slagalica koju mudro sastavlja djelujući u Saboru, u kojem kako za sada stvari stoje potporu daje Vladi premijera Andreja Plenkovića, istodobno pomno promišljajući što mu budućnost nosi i na koji je način okrenuti u svoju korist, piše portal Dnevno. Da su ljudi potencijal Bandić je dokazao bezbroj puta do sada, a jednako tako svjestan je da trećeg puta nema bez izgrađene stranačke infrastrukture na terenu. Stoga ne čudi da se posljednjih dana političkim vodama proširila priča o njegovoj potencijalnoj suradnji s donedavnom HNS-ovom potpredsjednicom i saborskom zastupnicom Marijom Puh, koja je na iznenađenje mnogih prije nekoliko dana napustila stranku Ivana Vrdoljaka, koji je pak isto tako nedavno osnovao izborni stožer uvjeravajući naciju u stabilnost Vlade čiji je koalicijski partner i njegova stranka.

No, dok on osniva stožere i odašilje neuvjerljive i promašene poruke, Bandić očito preuzima glavnu ulogu u njegovoj političkoj avliji otimajući mu kapitalce s kojima će svoju stranku proširiti i stabilizirati u Zagorju, nakon čega slijedi i širenje po cijeloj državi. Istodobno, HNS-u ovo nije prvo osipanje, jer liberale su svojedobno napustili istaknuti članovi protestirajući zbog koalicije s HDZ-om. Jednako tako valja podsjetiti da su se osuli i onoga časa kada su iz HNS-a na nedemokratski način eliminirali Radimira Čačića pa se nekako samo po sebi nametnulo pitanje budućnosti ove stranke, čiji je rejting na niskim granama.

Inače, kada već spominjemo Bandića i Marije Puh, valja spomenuti i intrigantno druženje koje se odvilo u Radoboju. Ako je suditi po fotografiji koja je u posjedu našega portala, druženje zagrebačkog gradonačelnika i jedne od najmlađih saborskih zastupnica okarakterizirati se može u najmanju ruku kao prisno, a je li posrijedi i kakav ozbiljniji politički dogovor preostaje za vidjeti. Svakako, u kontekstu ove priče valja podsjetiti na riječi zastupnice Puh, koje je predstavnicima medija iznijela napuštajući HNS. Tom prigodom konstatirala je kako nije bila zadovoljna brzinom i projektima usmjerenima prema Zagorju, otkud i sama dolazi.


”Znamo za sve okolnosti na način na koji smo ušli u koaliciju s HDZ-om, ja sam vjerovala i željela da se to u Zagorju vidi. Nažalost, 16 mjeseci je prošlo, a neke konkretne stvari koje sam očekivala da će poboljšati život mladim ljudima u Zagorju, nisu se dogodile”, ustvrdila je Puh najavljujući da nastavlja podupirati Vladu, no o svemu će ubuduće razgovarati prvenstveno s HDZ-om. Puh tom prigodom nije htjela potvrditi svoj transfer u Bandićeve redove, ali je svakako znakovita tvrdnja da su sve opcije otvorene. Iako i sada tvrdi da se s Bandićem u Radoboju našla slučajno, zanimljivo je kako iz Radoboja dolazi i načelnik Anđelko Topolovec koji je također nedavno podnio ostavku na sve dužnosti u HNS-u, a koji se također u javnom prostoru počeo spominjati kao jedan od novih Bandićevih političkih partnera u zagorskom kraju. Inače, Topolovec osim što je načelnik Radoboja u svojoj bivšoj stranci obnašao je dužnost predsjednika Županijske organizacije Krapinsko-zagorske županije, a podnoseći ostavku odstupio je i s dužnosti člana predsjedništva stranke.

Posljednjih petnaestak godina, od kada sam član HNS-a, bila mi je izuzetna čast raditi za dobrobit i razvitak naše stranke. Stanje u HNS-u unatrag više mjeseci, pa usudim se reći i unatrag nekoliko godina, različito je od mojih principa, želja i stavova o smjeru u kojem bi se HNS trebalo razvijati. Zadnja kap koja mi je prelila čašu je odnos stranke prema Zagorju i Krapinsko-zagorskoj županiji. Zahvaljujem svim suradnicima koji su zajedno sa mnom radili na dobrobiti i prepoznatljivosti HNS-a, ponajprije u Krapinsko zagorskoj županiji, ali i šire, te svima onima kojima je HNS vrlo često bio ispred svih ostalih brojnih obaveza s kojima se susrećemo današnjim načinom života. Kolegama koji će nastaviti voditi HNS želim puno uspjeha u daljnjem radu”, napisao je Anđelko Topolovec na svom Facebook profilu. Teško se oteti dojmu da njegova oproštajna poruka neodoljivo podsjeća na onu koju je javnosti poslala Marija Puh, a je li zagrebački gradonačelnik opcija za oporavak i reforme u Zagorju te hoće li ih provesti u suradnji s bivšim HNS-ovcima, tek se treba službeno obznaniti. No, jedno je sigurno kada je Bandić u pitanju, nerijetko se točnom pokazala stara narodna- gdje ima dima, ima i vatre.

Autorica: Iva Međugorac

Komentari

loading...
-->