(FOTO) BITKA ZA ZAGREB: Glasao Davor Filipović, na biralište u Črnomercu stigao je premijer Andrej Plenković

Foto: Pixsell

U tijeku je glasanje na lokalnim izborima, a biračka mjesta otvorena su do 19 sati. S velikim zanimanjem čeka se ishod u Zagrebu, gdje se vodi nikad napetija bitka.

Svoj glas u 9.00 sati dao je HDZ-ov kandidat Davor Filipović, a na biralištu u Črnomercu glasao je premijer RH Andrej Plenković.

Photo: Patrik Macek/PIXSELL

“Drago mi je da se danas održavaju izbori za lokalnu i područnu samoupravu. Nadam se da će što veći broj građana iskoristiti svoje biračko pravo, to je ključno i neophodno. U kampanji su svi imali vremena kazati što žele bolje učiniti. Vjerujem da će odaziv biti dobar, unatoč vremenu koje je poluoblačno. Nadam se da ćemo večeras zajedno imati prilike analizirati rezultate ovih lokalnih izbora”, izjavio je premijer.

Photo: Ronald Gorsic/CROPIX/POOL

Glasovao je i kandidat stranke Fokus! Davor Nađi.

Photo: Edvard Susak/FAH/POOL

Podsjetimo, među prvima svoje je biračko pravo iskoristila Jelena Pavičić Vukičević, kandidatkinja Stranke rada i solidarnosti. Glasala je u Osnovnoj školi Antuna Gustava Matoša.

Photo: Matija Habljak/PIXSELL

Nešto kasnije, u pratnji supruge i psa oko 8.30 sati kandidat i čelnik platforme Možemo! Tomislav Tomašević je stigao na biralište u OŠ Kralja Tomislava.

Kako pravilno glasovati?

Kod izbora za članove vijeća i skupština na listiću se zaokružuje redni broj ispred naziva kandidacijske liste za koju se glasuje. Kod izbora općinskog načelnika, gradonačelnika i župana zaokružuje se redni broja ispred imena i prezimena kandidata za kojeg se birač odlučio.

Birači za koje se utvrdi da nisu upisani u izvatke iz popisa birača mogu na dan izbora dobiti potvrdu za glasovanje kod nadležnih upravnih tijela koja vode registar birača u županijama, odnosno u Gradu Zagrebu prema mjestu prebivališta.

Ministarstvo uprave i pravosuđa skreće pozornost da će birači, kojima je osobna iskaznica prestala važiti za trajanja epidemije koronavirusa, počevši od 11. ožujka 2020., biti upisani na izvatke iz popisa birača dostavljene na biračka mjesta.

Birači koji žive izvan Hrvatske, a imaju pravo glasovati na lokalnim izborima, moći će u nedjelju doputovati u Hrvatsku bez negativnog testa na koronavirus, a njihov se dolazak smatra dolaskom iz neodgodivih razloga.


Komentari