FOND ZA OBNOVU UZVRAĆA UDARAC! Nakon što im je Pavičić Vukičević brutalno spustila, uzvratili su istom mjerom

Photo: Davor Puklavec/PIXSELL

Fond za obnovu Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije i Zagrebačke županije objavio je priopćenje u kojemu su komentirali kritike na rad Fonda, između ostalog iznesene na Facebooku Jelene Pavičić Vukičević. Priopćenje prenosimo u cijelosti.

“Naš je rad transparentan i u skladu s propisima, poput Zakona o obnovi zgrada oštećenih potresom na području grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije i Zagrebačke županije. Jasno su definirane nadležnosti Fonda za obnovu i nemamo namjeru ni ovlasti postupati suprotno zakonima, pravilnicima i programima mjera.

Vršiteljica dužnosti zagrebačkog gradonačelnika i članovi njenog tima ponovno prozivaju Fond za sporu obnovu Grada Zagreba. Spora obnova je, nažalost, činjenica. U šest mjeseci od potresa u Zagrebu 22. ožujka do donošenja zakona 20. rujna, Grad je sam mogao pokrenuti cjelovitu obnovu tamo gdje je u posjedu ili je vlasnik. Umjesto toga, Fond su nedavno prozvali za nesreću u kojoj je teže ozlijeđen naš sugrađanin na Trgu Bana Jelačića broj 4. Na njega su pali komadi skele i podupirača na zgradi koja je u vlasništvu Grada Zagreba, dok je upravitelj zgrade Gradsko stambeno-komunalno gospodarstvo (GSKG) koje je i ugovorilo izvođača čija je skela ozlijedila gospodina. Zakon o obnovi omogućuje samoobnovu i bilo bi logično da Grad, s preko 20 tisuća zaposlenih, sam pokrene obnovu.

Danas vršiteljica dužnosti gradonačelnika ponovno proziva Fond u svojoj Facebook objavi pod naslovom “Grad Zagreb obnavlja, što radi Fond za obnovu”. Što i kako Fond radi trebala bi jako dobro znati jer je i Grad Zagreb osnivač Fonda i ima dva predstavnika u Upravnom vijeću, a stranka MB365 je prisutna u Saboru i glasovala je za Zakon o obnovi, pa im ne bi trebala biti nepoznanica da Fond provodi obnovu isključivo po odlukama Ministarstva. Da bi Ministarstvo donijelo odluku, potrebno je predati zahtjev za obnovu i tu je grad Zagreb osjetno manje pomogao građanima nego druge okolne županije, pa je na 6.719 neupotrebljivih i privremeno neupotrebljivih zgrada stiglo tek 1403 zahtjeva za obnovu, što znači da je omjer zahtjeva na broj neuporabljivih zgrada tek 20.9%. Dijelom je to jer je izostala organizacija lokalne uprave koju je na puno većem broju neuporabljivih zgrada organizirao Stožer za Sisačko Moslavačku županiju čiji primjer mogu slijediti.

Apeliramo stoga da se uoči i tijekom predizborne kampanje javnost ne izlaže neutemeljenim navodima, a kojima se stvara dojam da Grad Zagreb obnavlja, a Fond za obnovu ne. Zaključno, ovi napadi neće negativno utjecati na rad Fonda, no pozivamo sve kandidate na lokalnim izborima da se ostave bespotrebne politizacije ove teme i svoju energiju usmjere na ubrzavanje procesa obnove te, ako još nisu upućeni u našu djelatnost, pročitaju vodič za obnovu i odgovore na česta pitanja koja se nalaze na našim stranicama, kako bi se bolje informirali prije medijskih istupa vezanih za obnovu”, navodi se u priopćenju.

Podsjećamo, Pavičić Vukičević danas je napisala kako Fond nije obnovio niti jedan jedini kvadrat.

“Grad Zagreb obnavlja, što radi Fond za obnovu?

Do 1. rujna prošle godine, dakle u samo 5 mjeseci od potresa, obnovili smo 162 od 175 potresom oštećenih škola i vrtića.

Fond za obnovu, koji je osnovan isključivo sa svrhom vođenja i koordinacije obnove privatnog, stambenog fonda, danas, na 180. dan svog osnivanja i 13 mjeseci nakon potresa nije obnovio niti jedan jedini kvadrat! Istovremeno, moji protukandidati i njihovi zamjenici, neki čak i građevinske struke, tvrde da Grad Zagreb Službena stranica nije napravio niti obnovio baš ništa, a Fond radi odličan posao!?

Srećom, nitko od njih neće biti gradonačelnik i u prilici preuzeti tempo i ritam Fonda jer bismo, baš kao i 1880. u slučaju obnove Gimnazije Tituša Brezovačkog, na završetak obnove škola čekali 16 godina, a ne kao danas, 16 mjeseci. O obnovi stambenog fonda da i ne govorim.

Danas sam otvorila radove na II. fazi obnove Učeničkog doma Ante Brune Bušića, jednog od 13 potresom teže oštećenih školskih objekata na kojima je obnova još u tijeku.
I. faza obnove koja je uključivala hitne radove otklanjanja neposrednih ugroza s ciljem stabilizacije objekta i zaštite od eventualnog daljnjeg urušavanja te izradu potrebne dokumentacije za cjelovitu obnovu učeničkog doma je završena te od danas kreće II. faza obnove, odnosno cjelovita protupotresna obnova sukladno Zakonu o obnovi.
Uz Tituš, OŠ Miroslava Krleže, Hotelijersku, I. ekonomsku te OŠ Bukovac, ovo je šesti objekt na kojem je započela II. faza obnove. Natječaji za izbor izvođača radova za II. fazu obnove na obnovi preostalih škola su pri kraju te ćemo u narednih desetak dana i na njima otvoriti II. fazu obnove. Najveći dio njih bit će obnovljen već do 1. rujna ove godine!”, poručila je na Facebooku.

Komentari