FILIPOVIĆ NA ČELU FONDA ZA OBNOVU? Korlaet: ‘On je toliko destruktivan u Skupštini da bi taj odnos teško funkcionirao’

Foto: Pixsell

U emisiji Večernjeg gostovao je zamjenik gradonačelnika Zagreba Luka Korlaet. Teme su bile proračun hrvatske metropole, obnova škola, ostavka dosadašnjeg ravnatelja Fonda za obnovu Damira Vanđelića i njegov mogući nasljednik.

U emisiji je otkrio da će škola Miroslav Krleža na Kaptolu biti obnovljena i otvorena do kraja godine. Istaknuo je i da je to prva od 13 škola koje se obnavljaju nakon potresa i da je u interesu Grada da se to čim prije riješi.

“Danas sam bio na otvorenju područna škole “Pongračevo”, kapaciteta 240 đaka od prvog do četvrtog razreda. Ona ima i svoju kuhinju i blagovaonu. Ovim objektom znatno će se poboljšati kvaliteta života stanovnika tog dijela grada. Govoreći o namjenskim sredstvima Europske unije koje grad Zagreb mora potrošiti do lipnja iduće godine”, poručio je Korlaet.

Kaže i da je točan podatak da je ugovoreno 36 milijuna, ali da je poslana dokumentacija na natječaj javnog poziva u iznosu od 677 milijuna kuna, a kako se projekti budu odobravali, iznos će se povećavati. Dogradonačelnik je otkrio da ugovaranje nije u mogućnosti Grada Zagreba te da zapinje kod Ministarstva kulture i Ministarstva graditeljstva koje mora procesuirat zahtjeve. Korlaet kaže da je s njihove strane sve napravljeno.

Kako Fond solidarnosti ne financira sve radove, Tomaševićev zamjenik je najavio da će se Grad prijaviti za Nacionalni plan obnove i oporavka. Kaže da im je cilj da sva sredstva koja su potrošena iz gradskog proračuna budu refinancirana.

Na pitanje o Vanđelićevoj ostavci, Korlaet kaže da mu je žao jer je dobar menadžer. Komentirao je i spekulacije da bi novi ravnatelj mogao postati nesuđeni gradonačelnik Davor Filipović.

“Ja ne znam koje su njegove kompetencije da bude na čelo Fonda za obnovu. On je toliko destruktivan u Skupštini da bi taj odnos teško funkcionirao”, smatra.

Osvrnuo se i na ukidanje mjere roditelj odgojitelj te poručio da je stiglo preko 400 primjedbi na e-savjetovanje, no ističe da ne odustaju od te mjere. Poručio je i da je prosvjedovanje ispred stana gradonačelnika vrsta napada na privatnu sferu, dok je to ispred institucije Grada u redu.

Korlaet je u intervjuu otkrio da je jedan od najvećih problema odlaganje otpada te da se radi na planu programa, a detalji bi trebali biti objavljeni krajem siječnja. Cilj je uspostaviti nadziranje odlaganja otpada, točnije odvajanja. Kaže i da na Jakuševcu ima još malo mjesta.

Tomaševićev zamjenik izvijestio je i da su odabrani pročelnica ureda gradonačelnika te glasnogovornik, no o kome se radi nije otkrio. Na pitanje je li otvaranje žičare realno do Božića, poručio je da je.


Komentari