Fatalna HNS-ovka napredovala preko noći: Tko je žena koja drma Fondom koji raspolaže milijardama?

Foto: Facebook

Nisu svi ljudi koji rade u državnoj službi uhljebi. Netko ipak mora i stvarno raditi. To su obično zaposlenici s deset, dvadeset godina radnog staža, koji usprkos zalaganju, trudu i znanju, rijetko kada napreduju prema višim pozicijama. Tamo gdje su počeli, obično i ostaju sve do samog kraja radnog vijeka, a onda se pridružuju stotinama tisuća umirovljenika koji jedva preživljavaju, kopajući po kontejnerima, u potrazi za plastičnim bocama. Tko im je kriv što nisu u nijednoj stranci, reći će neki, kojima stranačka iskaznica, rodbinske veze i prijateljstva osiguravaju puno uspješnije karijere i znatno veću zaradu.

Masovno uhljebljivanje HNS-ovaca u Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost

U posljednjim mjesec dana, razni mediji, među kojima je i Jutarnji list, pišu o aferi masovnog uhljebljivanja članova HNS-a u „Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.“ Kako bi saznali više o tome što se stvarno događa, razgovarali smo s pojedinim zaposlenicima Fonda, koji su nas molili da ostanu anonimni. Zbog spomenutih medijskih napisa, Ministarstvo zaštite okoliša i energetike najavilo je kako će poslati upravni nadzor i provesti svojevrsnu internu inspekciju Fonda. Naši sugovornici, strahuju da te mjere nisu adekvatne trenutnoj situaciji. Naime, protiv čelnih ljudi, navodno su podnesene i kaznene prijave, ali se prema riječima naših izvora iz Fonda, zasad ništa konkretno nije dogodilo. Uhljebljivanje nije jedina negativna pojava na koju upozoravaju zaposlenici Fonda.

„Na žalost to je samo djelić nezakonitosti koje se događaju u Fondu, puno gore stvari u financijskom smislu i na štetu Fonda događaju se u Javnoj nabavi. Netransparentno trošenje novca, službena putovanja, ugovori o djelu, ogromni troškovi PR-a, reprezentacije i još puno toga“,  rekao nam je jedan izvor.

Ipak, ono što posebno iritira dugogodišnje radnike je navodno bahato ponašanje privilegiranih djelatnika i djelatnica Fonda. Zaposlenici tvrde da su radi stanovite Suzane Poldrugač, mijenjani pravilnici i uvjeti natječaja.

„Osim članova HNS-a koji su već spomenuti u novinskim člancima, direktor Dubravko Ponoš u Fond je zaposlio također još jednu članicu HNS-a i svoju prijateljicu iz Sv. Ivana Zeline gđu Suzanu Poldrugač, a koja je jedna od razloga zašto je direktor i izmijenio pravilnik o sistematizaciji radnih mjesta i smanjio potrebni broj godina radnog iskustva na mjestu voditelja Službe sa 6 na 4 godine. U travnju 2018. godine direktor Dubravko Ponoš raspisao je natječaj za voditelja Službe za financijsko praćenje i kontrolu, misleći da navedena ispunjava uvjete. Međutim natječaj biva poništen jer dotična Suzana nije ispunjavala potrebne uvjete za zapošljavanje na navedeno radno mjesto.

U svibnju direktor Dubravko Ponoš raspisuje novi natječaj i to za radno mjesto Ekonomski suradnik u Sektoru za gospodarenje posebnim kategorijama otpadom u Službi za upravljanje posebnim kategorijama otpadom, na koji se prijavila gđa. Suzana Poldrugač, te je i primljena. Suzana Poldrugač, unatoč tome što je primljena u Sektor za gospodarenje posebnim kategorijama otpadom, na radno mjesto Ekonomski suradnik, nije radila niti jedan dan već je odmah po prijemu bila raspoređena na radno mjesto v.d. voditeljice Službe za financijsko upravljanje i kontrolu, a nakon svega tri mjeseca probnog rada u Fondu dobiva i rješenje za radno mjesto voditeljice Službe za financijsko praćenje i kontrolu, a da o poslu za koje je dobila stalno rješenje, nema apsolutno nikakve kompetencije niti sposobnosti„- kazao nam je drugi izvor iz Fonda.

Slijedom ovih informacija, odlučili smo pobliže istražiti tko je Suzana Poldrugač, mlada HNS-ovka, koja je prema riječima zaposlenika Fonda, u samo jedanom danu, napredovala s mjesta ekonomske suradnice do Voditeljice službe za financijsko upravljanje i kontrolu.

Kad ne pomaže Ana Bučević, onda pomogne izmjena pravilnika

Na njenom Facebook profilu, dostupne su i vidljive objave na engleskom jeziku. Prema dostupnim fotografijama na mreži, što su nam potvrdili i zaposlenici Fonda, vidljivo je da se radi o mladoj i atraktivnoj ženskoj osobi. Njen YouTube kanal otkriva da redovito prati Anu Bučević, kontroverznu autoricu i gurua samopomoći, koja se hvalila kako je pomogla više od 100 000 ljudi. Među sljedbenicima Ane Bučević, našla se među ostalima Iva Balent, koja tvrdi da joj je Bučević promijenila život. Ne znamo je li to istina, ali izgleda da je radi zapošljavanja Suzane Poldrugač, glavni direktor Dubravko Ponoš, promijenio pravilnik o sistematizaciji radnih mjesta. Po svemu sudeći, HNS maksimalno iskorištava koaliciju s HDZ-om za uhljebljivanje svojih kadrova, ali to nije sve. Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost raspolaže golemim financijskim sredstvima. Možda, ovdje uistinu nije dovoljan samo upravni nadzor, već bi se u cijelu istragu trebao uključiti i USKOK. Pitanje je samo, da li se u ovom trenutku, USKOK, policija i DORH, usuđuju istraživati HDZ-ovog koalicijskog partnera, ili su navedene malverzacije i uhljebljivanja, cijena, na koju su ranije u vrhu HDZ-a, već pristali?


Komentari