EVO ŠTO ONI MISLE: Kandidati se oglasili oko modela za novi stadion, neki tvrde da je to bila njihova ideja

Foto: Pixsell/GNK Dinamo

Model izgradnje novog stadiona u Maksimiru u kojem bi Grad osigurao zemljište, a Nogometni klub Dinamo ulagao u stadion, sviđa se kandidatima za zagrebačkog gradonačelnika, piše Jutarnji. Dinamo je u subotu prvi put predstavio ideju kako bi trebao izgledati novi stadion u Maksimiru koji bi bio posve natkriven i kapaciteta 34.000 gledatelja, a stajao bi oko 60 milijuna eura.

Vizualni izgled stadiona napravio je zagrebački arhitekt Otto Barić s partnerima iz tvrtke Polymachine. Klub bi sudjelovao u gradnji novog stadiona s ulagačima i strateškim partnerom Gradom Zagrebom koji je vlasnik postojećeg objekta, a Dinamo bi za taj novi stadion tražio pravo građenja na zemljištu koje je bilo njegovo do 1992. godine.

Kandidat za gradonačelnika Tomislav Tomašević kaže da je model u kojem bi Grad osigurao zemljište, a Dinamo ulagao u stadion bila i njihova ideja, ali za koju je preduvjet da se mijenja postojeći model upravljanja, odnosno da se u strukturama kluba bira po načelu jedan čovjek – jedan glas.

“To bi bio uvjet za dodjelu prava građenja ili dugoročne koncesije Dinamu kako bi sami mogli iz svojih prihoda dovršiti stadion. Grad bi se tako oslobodio obveze dovršetka ‘obnove’ od 50 do 100 milijuna eura te troška redovnog održavanja, čime ostaje prostor za financiranje drugih sportskih objekata. Postojeći stadion bi se rušio i na istome mjestu gradio bi se novi što je, nažalost, jeftinije od završetka postojećeg stadiona”, objašnjava Tomašević.

Kandidat SDP-a Joško Klisović kaže da je to i njegov prijedlog. “Dosad smo ulupali oko 800 milijuna kuna u stari stadion, a nismo dobili ništa. Zato je puno bolje rješenje sagraditi novi stadion. Cijena je prihvatljiva, sigurno će biti još arhitektonskih prijedloga i vjerujem da će se izabrati najbolji, iako i ovo jako lijepo izgleda. Moderni stadion zaslužuju građani i dinamovci, a važan element je i novo upravljanje klubom”, kaže Klisović.

HDZ-ov Davor Filipović kaže da od početka kampanje zastupa ideju da Dinamo treba novi, moderni i europski stadion. “Stadion se treba graditi u partnerskom odnosu između Dinama, HNS-a i Grada”, poručio je Filipović.

Vesna Škare Ožbolt podržava ideju te kaže kako je to na tragu onoga što i ona predlaže, a više o tome će reći u ponedjeljak. Ona bi Dinamu dala pravo građenja na 99 godina.

I Miroslav Škoro podržava gradnju novog stadiona u Maksimiru te smatra da Grad treba biti partner u gradnji novog doma Dinamu i reprezentaciji. “Nemam ništa protiv ideje Otta Barića i svakako treba uključiti struku i sve relevantne čimbenike vezano uz optimalan kapacitet stadiona i primjeren trošak gradnje. Grad treba Dinamu dati parcelu uz uvjet roka gradnje stadiona od tri godine,”, kaže Škoro.

Foto: GNK Dinamo

Vršiteljica dužnosti gradonačelnice Jelena Pavičić Vukičević rekla je da će Grad 23. travnja raspisati natječaj za idejno rješenje novog stadiona, u sklopu kojeg će se rušiti i istočna tribina jer je nesigurna te kako će sve ideje, pa i ova, biti dobrodošle. “Mi ćemo uključiti građane kroz online referendum i oni će odlučiti koji je model najbolji, odnosno na koji će se način financirati gradnja: hoće li to financirati Grad, Dinamo ili zajednički, hoće li biti koncesija”, poručila je Pavičić Vukičević.

Zvonimir Troskot iz Mosta također podržava ideju. Oglasio se na svom Facebook i Instagram profilu o pitanju Dinama i stadionu. Kaže da će, kad postane gradonačelnik Zagreba, paralelno pokrenuti izgradnju novog stadiona i demokratizaciju procesa odlučivanja u Dinamu.

“Kao gradonačelnik dat ću dugoročnu koncesiju na 30 godina klubu kako bi klub vlastitim sredstvima izgradio moderan stadion. Ugovorom ću obvezati Dinamo da se novi stadion Dinama na Maksimiru završi za vrijeme prvog gradonačelničkog mandata. Navijači bi sukladno ugovoru o koncesiji morali imati svoje prostorije i muzej”, kaže Troskot.

Foto: GNK Dinamo

Navodi i kako će inzistirati na promjeni statuta Dinama koji, kaže Troskot, nije u skladu sa Zakonom o udrugama. Ističe i kako bi članovi svoju Upravu trebali birati po modelu ‘jedan član, jedan glas’, “a ne da Predsjednik kluba bira Skupštinu koja onda izabire njega”, objašnjava Troskot.

Mostov kandidat za zagrebačkog gradonačelnika, kaže da su pitanje stanja u Dinamu i izgradnje novog stadiona samo naizgled odvojena pitanja.

“Iako su naizgled ta dva važna pitanja odvojena, vjerujem da će povratak navijača na novi stadion osigurati veći interes za cjelokupno stanje u Dinamu i tako ubrzati proces čišćenja svega onoga što u Dinamu trenutno nije dobro. Dinamo je veći od bilo kojeg pojedinca. On je svetinja, simbol Hrvatske i Zagreba i zaslužuje igrati na modernom stadionu”, zaključio je Troskot.

Komentari