Dragutin Ferenčak progovorio o Bandićevoj smrti: Vozač je odvezao torbu s novcem i papirima nekome kome nije trebao

Foto: Ranko Suvar / CROPIX

Dragutin Ferenčak koji je bio vrlo blizak pokojnom gradonačelniku Bandiću, ali i njegovoj obitelji, iznio je šokantne detalje o tome što se događalo nakon njegove smrti.

Za HRT-ovu emisiju Labirint otkrio je da je bio te kobne večeri s Bandićem. Kaže kako je još oko Nove godine primijetio umor kod njega, a to jutro je u špeceraju obišao Dolac kao da je znao pa se išao opraštati.

Ferenčak kaže kako je te večeri Bandić na večeri bio s još četvoricom ljudi, ali da on sam nije bio s njima za stolom već da je sjedio vani.

“Bilo je blizu 12 sati navečer kad se dignuo i samo je zakoračio jednom nogom i pao dolje kao da ga je kamion pokupio, on je već u zraku bio mrtav. Glava mu je pukla otraga, ja sam skak’o, nisam mogao doći sebi”, prisjećao se Ferenčak koji kaže da su pokojnog gradonačelnika tada odvezli na Sveti Duh gdje ga je zadnji puta vidio kad je doktor maknuo plahtu s njega.

Ističe kako mu je jako teško bilo tu vijest priopćiti njegovoj supruzi Vesni koja je spavala kada je on došao.

“Prvo sam ju pitao hoće li tabletu na što je rekla da neće, onda sam ju pitao hoće li vode i to je odbila. Sjeo sam pored nje i rekao joj tatica je umro. Ona je samo gledala i onda kad je to krenulo iz nje, bilo je prestrašno. Rudi je došao i kad sam mu rekao da je tatica umro, on se okrenuo i otišao između dva stolića i tamo je plakao. On je sve znao”, kaže Ferenčak.

Problem imovine

Bliski prijatelj obitelji, Bandića je, kako tvrdi, upoznao još 1974. kada je on došao u Zagreb i od tada su prijatelji. Znao je sve o njegovom, ali i životu njegove obitelji. Kaže kako je pokojni gradonačelnik imao knjižicu u koju je zapisivao tko mu je dužan i koliko, vodio je evidenciju o svemu. Ta se knjižica, ističe, zajedno s novcem, kojeg je moglo biti oko 50-60 tisuća kuna, nalazila s njim, kao i neki vrijedni papiri.

Međutim, odmah nakon Bandićeve smrti, torba sa svim tim stvarima završila je u rukama nekog za koga Ferenčak tvrdi da mu nije prijatelj te da je Bandićev vozač odmah nakon njegove smrti tu torbu predao kome nije trebao.

Prisjetio se i sata kojega je Ćiro Blažević poklonio Bandiću, a čiji je prvotni vlasnik bio Josip Broz Tito. Naime, nakon Bandićeve smrti, Vesna Bandić je odlučila prodati taj sat te joj je urar za njega dao 11 tisuća kuna, da bi Ferenčaku kasnije Ćiro rekao kako je njegova vrijednost 60 tisuća eura.

Ferenčak je prozvao Bandićeve bivše savjetnike koji su bili uz njega i koristili beneficije, a kasnije su se maknuli od njegove obitelji. Kaže, ishodio je sve papire i platio sahranu sam.


Komentari