DOLENEC UPOZORAVA DA JE ŠTRAJK ILEGALAN! Traži da se radnici vrate na posao: ‘Vratite se u pregovore, mogu doći i predstavnici radnika’

Foto: Damir Krajac/CROPIX

U ponedjeljak u 17:15 je u zgradi Gradske uprave zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba Danijela Dolenec dala izjavu za medije povodom situacije u podružnici Zagrebačkog holdinga Čistoća.

Naime, radnici Čistoće od ponedjeljka su u štrajku, a sve zbog zbog otkaza trojici radnika i zbog teških uvjeta rada.

IZ ZAGREBAČKOG HOLDINGA PORUČUJU: ‘Kolektivni ugovor je na snazi i u potpunosti se poštuje’

 
Dolenec je navela kako je bitno istaknuti da Zagreb želi i potpuno poštuje radnička prava.

“Na snazi su kolektivni ugovori koji se u potpunosti poštuju, a vodili smo i pregovoro novim kolektivnim ugovorima. U njima smo značajno povećali materijalna prava i uveli nova koja prije uopće nisu bila pisutna kao što su pravo na topli obrok. U Holdingu je ugovor u potpunosti na snazi, ali zbog inflacije i činjenica da od 2020. nije bilo povećanja materijalnih prava, uprava je 2022. otvorila pregovore. Važno je to staviti u kontekst.

Dolenec je rekla kako se i uprava i sindikati slažu da se prava trebaju povećati ali razlika je između onoga što uprava, a što sindikati očekuju.

“Uprava je jednostrano odlučila što će povećati i što je prioritet, a to su komunalni radnici”, rekla je Dolenec dodajući da je povećanje od 7.5 posto bruto plaće s najvećim efektom na komunalne radnike koji sada iznosi 94 eura.

“Takva je odluka donesena da se materijalna prava poprave što prije. Vjerujem da to znaju i radnici koji sada štrajkaju. Cijelo smo vrijeme za stolom i voljni pregovarati”, ustvrdila je dogradonačelnica.

Dolenec je navela i kako tijekom postupka mirenja i dok se poštuje trenutni kolektivni ugovor, ovaj sadašnji štrajk smatraju neopravdanim.

“Ova se situacija ne može dalje nastaviti, moramo se vratiti za stol, tim više jer jučer nine bilo odvoza bez sankcija za radnike jer smo tako odlučili”, ustvrdila je.

Podsjetila je i da je jučer bila rasprava oko otkaza radnicima, i kada se to razriješilo, štrajk se trebao prekinuti, ali štrajk se nastavio.

“Pojavili su se novi zahtjevi. Pozivamo sindikate da preuzmu odgovornost i vrate se na pregovore”, poručila je dogradonačelnica.

Dolenec je navela kako je situacija sada neodrživa dulje od dva, tri dana.

“Razmatramo zakonske opcije. Postoji cijeli dijapazon opcija”, navodi Dolenec ponavljajući kako su prioriteti između sindikata i uprave u velikoj podudarnosti.

“Ali Čistoću ne možemo subvencionirati iz gradskog proračuna, postoje ograničenja. Moramo razgovarati o ovih 11 zahtjeva, a kolektivni ugovori su na snazi do kraja ove godine i u Holdingu i ZET-u”.

“Sistematizaciju smo predvidjeli u ovoj godini i mislimo da ju je moguće donijeti u 30 dana”, smatra Dolenec ali upozorava kako se ne mogu svi zahtjevi odmah uvažiti.

Dolenec je dodala kako su restrukturiranje Holdinga i financije roditelja odgojitelja, najteži problemi kojih se ova uprava uhvatila i da su bili svjesni da će biti puno prepreka i da će dugo trajati.

“Na nama je da biračima da objašnjavamo naše postupke i odluke i čini se kako imamo njihovu podršku”, ustvrdila je Dolenec.

Dodala je i kako je trenutna situacija u Čistoći sve samo ne uobičajena.

“Ima povišenih tonova i od strane radnika i uprave. To je ljudski, ali moramo se vratiti za stol i komunicirati, ali bitno se podsjetiti da se oko većine stvari slažemo. Treba li popraviti uvjete rada u Čistoći? treba”, ponovila je Dolenec.

“Jučer nije bilo sankcija i uprava je ispoštovala zahtjeve radnika. Danas nam je važno prenijeti kako bi svi radnici znali poruku. Vratite se na posao te se nadamo da će odvoz krenuti i da ćemo svi biti za stolom za pregovore” poručila je Dolenec.

Dodala je i kako su spremni proširiti pregovarači stol s predstavnicima radnika.

“Voljni smo sa svima razgovarati, mogući je i model i da sindikalni pregovarači uključe i radnike”, zaključila je Dolenec.

Dolenec je upitana i o Hrvatima u Zambiji, ali navela kako ne želi to više komentirati, a da trenutno uhićenici tamo nisu učinili ništa krivo i da to pokazuje određene probleme u Hrvatskoj.


Komentari