Dolenec o odluci Ustavnog suda: ‘Ovo je jedan od najvećih uspjeha u našem mandatu’

Zamjenica gradonačelnika Danijela Dolenec (Foto: Vanesa Pandzic / CROPIX)

Gradska vlast napokon može odahnuti jer nakon višemjesečnih pokušaja pravda je ipak stala na njihovu stranu. O detaljima oko odluke Ustavnog suda o mjeri roditelj odgojitelj, izvijestila je zamjenica gradonačelnika Danijela Dolenec.

Prije izjave iz Grada je došla napomena kako nemaju još uvijek odluku suda, ali s obzirom da su se u medijima pojavile informacije kao i navodno posjedovanje odluke, iz Grada napominju kako nemaju razloga sumnjati u to.

“Ovo je jedna od najvažnijih tema u našem mandatu, za nas je ova odluka ispravna i očekivana. Od samog početka smo govorili o tome da je mjera neustavna jer je priječila da se djeca upišu u vrtić. Radi se o mjeri koja je započela 2016. i Zagreb je izdvojio preko 320 milijuna eura, a u prošloj godini 70 milijuna eura a za taj se iznos mogu napraviti svi potrebni vrtići.

1 euro = 7,53450 kuna

Mi cijelu 2023. provodimo tu mjeru, prošli tjedan smo otvorili drugi vrtić u mandatu, imamo sedam radilišta i još pet će uskoro. Naše korisnice proteklih godinu dana imaju pravo tražiti posao, upisati dijete u vrtić. Sve skupa ne bi bilo moguće da nismo izmijenili ovu mjeru.

Mandat smo dobili za provođenje pravih promjena, one su potrebne, ali teške. Govorili su nam da to ne radimo i da se to ne može. Mi smo pokazali da možemo i da ima smisla ustrajati i pobijedio je javni interes”, poručila je Dolenec.

Veliki otpor korisnika

Naime, kako je gradonačelnik Tomislav Tomašević najavio, tako je i učinio pa je za jednu od većih promjena dolaskom na vlast odlučio revidirati mjeru roditelj-odgojitelj što se, očekivano nije svidjelo korisnicima mjere koji su u nekoliko navrata prosvjedovali, ali Tomašević nije odustajao.

Ustavni sud dao Tomaševiću zeleno svjetlo: Ukidanje mjere roditelj odgojitelj nije protuustavno

Isticao je da oko 40 milijuna kuna koliko se mjesečno moralo osigurati za mjeru, treba prenamijeniti u izgradnju vrtića zbog nedostatka kapaciteta.

Iako se naknada trebala dobivati do 15. godine djetetova života, revidiranjem se smanjila do sedme godine, a umjesto dotadašnjih 5000 kuna, korisnici su dobivali po 1000 kuna mjesečno.

Kompenzacijske mjere

Zbog toga su se korisnici odlučili na tužbu, odnosno pokretanje upravnog postupka, a Visoki upravni sud, u srpnju prošle godine, nakon provođenja testa razmjernosti, zaključio je kako su ciljevi koje je Grad Zagreb želio postići donošenjem te mjere legitimni, ali nova, ovako srezana mjera, nije razmjerna cilju koji se želio postići.

Roditelji odgojitelji i dalje na mukama: ‘Njih 13 odlučuje o našim sudbinama’

Nakon revidiranja, u rujnu prošle godine je donesena nova mjera prema kojoj puna novčana pomoć korisnicima ostaje do 31. ožujka 2023., a onda se postupno smanjuje.

Grad je zbog toga uveo i kompenzacijske mjere, od proširenja vrtićkih kapaciteta, do mjera koje bi trebale pomoći povratku roditelja odgojitelja, mahom žena, na tržište rada.


Komentari