Dolenec o mjeri roditelj-odgojitelj: ‘Košta, a nije polučila rezultate’

Foto: Matija Habljak/PIXSELL

Danijela Dolenec, zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Tomislava Tomaševića gostovala je na Hrvatskom radiju gdje je razgovarala o aktualnostima vezanim za mjeru roditelj odgojitelj. Rekla je kako je ona osobno inicirala sastanke.

„Izmjene se nalaze u javnom savjetovanju do 4. prosinca i u sklopu tog javnog savjetovanja Grad, odnosno ja osobno inicirala sam sastanke s udrugama korisnika i odgovorila pozitivno na upite konkretno te Facebook inicijative koja, ako dobro razumijem, i organizira te prosvjede“, kazala je.

Dolenec tvrdi da je očekivano i razumljivo da korisnicima mjere izmjena ne odgovara i da oni rade pritisak da se to promjeni.

 „Mi moramo skrbiti o svim roditeljima i svoj djeci u Gradu Zagrebu i iz te vizure, ono što smo iznijeli kao kontekst za ove izmjene, je činjenica da demografska mjera koja je uvedena 2016. nije polučila željene demografske rezultate, košta zagrebački proračun godišnje već pola milijarde. U smislu razmjera nekog željenog učinka i efekta je neodrživa“,  rekla je Dolenec u Intervjuu tjedna Hrvatskog radija.

Uz to, kazala je, ona ima negativne efekte vezano uz pohađanje vrtića. Djeca korisnika ne pohađaju vrtić, a majke (88% korisnika su žene) su 15 godina isključene s tržišta rada, zaključila je.

„Izmjenama koje idu na Gradsku skupštinu 9. prosinca kao pozitivno za korisnike je pravo traženja posla i mjesto u vrtićima, što vrijedi odmah po izglasavanju. Skraćivanje roka i smanjivanje naknada vrijede tek od 1. svibnja“, dodala je „Na taj način smo dizajnirali prijelazno razdoblje otprilike šest mjeseci, očekujući da je to vrijeme u kojem se mogu prilagoditi novim okolnostima, kazala je.2

Povećati kapacitete u vrtićima

Komentirala je nedostatak mjesta u vrtićima. „U kontekstu sastanaka koji su održani upravo o tome sam razgovarala s udrugama korisnika. Ono što je u najužem smislu u ingerenciji Grada je povećati kapacitete u vrtićima. Tu smo napravili nekoliko bitnih koraka: jedan je vidljiv iz proračuna za 2022. godinu, 52 milijuna kuna izdvojeno je za izgradnju novih vrtića. Vrtići ne nastaju u nekoliko mjeseci, zato je i druga kompenzacijska mjera u proračunu, od 15 milijuna kuna, koja će biti usmjerena na one gradske četvrti gdje znamo da će biti najveći pritisak, kako bi postojeći vrtići proširili kapacitete kroz najam i zapošljavanje odgajatelja, kazala je.

Kaže i kako u gradskim vrtićima zapravo ima nešto slobodnih mjesta, ali važno je gdje su oni geografski raspoređeni. Najveći pritisak očekuju u Sesvetama, Donjoj Dubravi, Peščenici, Žitnjaku.

„Kombinacijom svih tih mjera vjerujem da ćemo odgovoriti na povećanu potražnju smještaja djece u dobi 3-6 godina. Sve dalje od toga, a to bi se odnosilo na eventualne socijalne mjere, ili mjere koje se tiču integracije u tržište rada, također smo zainteresirani kao Grad ali to mora biti u suradnji s korisnicima“ komentirala je Dolenec.

Tvrdi kako Grad nema precizan socijalno-ekonomski profil korisnika mjere, a koji je nužan kako bi se kvalitetno dizajnirale kompenzacijske mjere.

„Time ćemo se svakako pozabaviti nakon što izmjena ove mjere bude izglasana“, kazala je.

Majke na tržištu rada

„Mislim da je velik dio javne rasprave u povodu ovih predloženih izmjena upravo otkrio niz boljki tržišta rada u Hrvatskoj i kako ono tretira općenito ženski rad i majčinstvo. Postoji niz problema s tržišta rada, ali vrijedi ponoviti – Grad Zagreb skrbi za sve roditelje i djecu i moramo računati da ova mjera nije dizajnirana kao socijalna nego kao demografska, kazala je napomenuvši da je drugo pitanje – mogu li se ili trebaju dizajnirati mjere koje bi pomagale integraciji na tržište rada teže zapošljivih ili prekvalificiranjem. U Zagrebu postoji mnogo roditelja koji su u teškom socijalnom stanju, a za koje se mora osigurati, među ostalim, mjesto u vrtiću. Naslijedili su veliki disbalans potražnje odnosno potrebe za vrtićima u nizu gradskih četvrti u koje se nije ulagalo“ rekla je.

Rekla je i kako su prosvjed očekivali. „Mogu vam vrlo iskreno reći da nam je jako neobično. Pet mjeseci nakon stupanja na vlast imali smo doista značajan prosvjed ispred Gradske uprave. To je jedan novi i neobičan osjećaj, ali moram reći da smo to očekivali jer mislim da smo mandat dobili za neke poteze koji će biti, kao ih već opisujemo, hrabri i nepopularni i na njima ćemo ustrajati. Svjesni smo da će, kada se radi taj tip značajnijih zahvata, biti nezadovoljnih i spremni smo na to.“

Obnova

„Razgovarali smo konkretno u kontekstu cjelovite obnove škola gdje je situacija takva da bi trebalo kombinirati, povezati ta dva fonda, kako bismo cjelovito obnovili škole“, dodala je.

Na konstataciju da se mogu čuti komentari kako se platforma Možemo! malo povukla u svojim kritikama Vlade i da je to zbog vlasti u Zagrebu, kaže: „Ne mislim da je saborski klub u bilo kojem smislu promijenio strategiju, i dalje smo važna i vrlo glasna oporba Vladi na nacionalnoj razini, no ako se pogleda Grad Zagreb, činjenica je da Grad i Vlada dijele nekoliko strateških ciljeva, a glavni je obnova, kazala je dodavši kako tu pragmatično dijele interes”.

Istaknula je kako su planirali su proračun za 2022. svjesni da Grad Zagreb ima velike resurse. “U smislu europskih sredstava važna je dobra suradnja s Vladom, ali proračun je složen tako da se Grad osamostali, da se vrate dugov. Na prihodovnu stranu smo stavili i nešto prodaje imovine, to je upravo primjer na koji mislim kada kažem da se oslanjamo na vlastite resurse“, pojasnila je.

Komentari