Doktori tvrde: ‘Smjenom doktora Nogala na Srebrnjaku bavit će se i europski USKOK’

Foto: Neja Markicevic / CROPIX

Smjena ravnatelja Dječje bolnice Srebrnjak dr. Bore Nogala podigla je veliku prašinu u javnosti, anjome bi se sada trebao baviti Europski ured za borbu protiv prijevara (OLAF).

“Diplomacija na europskoj razini ne diže buku i reagirat će nakon što ozbiljno procijene stanje i moguće štete, pa ako treba i OLAF-om, europskim USKOK-om”, rekao je za Večernji list u srijedu dr. Davor Plavec, pomoćnik ravnatelja i član Upravnog vijeća bolnice Srebrnjak komentirajući smjenu ravnatelja te bolnice.

“U Statutu točno piše kada se može smijeniti ravnatelj. Gradski kontrolni ured uopće nije nadležan za inspekcijski nadzor zdravstvene ustanove i ne može ocijeniti je li došlo do kršenja Zakona o zdravstvenoj zaštiti. To ne može ni Upravno vijeće u ovom sastavu, pogotovo stoga što je jedan od tri člana Upravnog vijeća koji su glasali za smjenu, general-bojnik. Osim toga, sve odluke koje se stavljaju na teret ravnatelju donijete su u prethodnom ravnateljskom mandatu”, kaže dr. Plavec.

On ocjenjuje da je projekt Dječjeg centra kompetencije u translacijskoj medicini (CCTM) koji je Srebrnjak dobio od Europske komisije (EK), ozbiljno ugrožen. “Budite uvjereni da EK i sada promatra i analizira sve, i to kolika je podrška javnosti i kakva je stvarna ugroza svega. Bilo kakva izjava usprkos pismenoj podršci smatrala se ugrozom projekta. A pogotovo smjenjivanje čovjeka koji je 13 godina radio na razvoju projekta! Taj je projekt naveden u Operativnom programu RH koji je Hrvatska potpisala s EU”, kaže dr. Plavec.

Također, tvrdi da se može dogoditi da se projekt stornira, zato što se u Europi iznimno odgovorno postupa s novcem poreznih obveznika.


Komentari