DOBROVIĆ MISLI DA TOMAŠEVIĆ NEĆE USPJETI: ‘Dosadašnji rad u ovom sektoru zaslužuje ocjenu nedovoljan’

Slaven Dobrović (Foto: Goran Mehkek / CROPIX)

Na prošlotjednoj sjednici Gradske skupštine zastupnik Domovinskog pokreta Slaven Dobrović komentirajući probleme vezane za otpad u metropoli kazao je: “Ovo je stanje koje ide iz lošeg u lošije i zaista se bojim da Zagreb srlja u kaotičnu situaciju”.

U intervjuu za Večernji list Dobrović je pojasnio tu izjavu, a dao je i svoje prijedloge za izgradnju funkcionalnog i racionalnog sustava.

“Vladajući nisu sposobni vidjeti cjelinu pa i dalje grade sustav gospodarenja otpadom, a da nisu posložili sve njegove elemente. Ista greška učinjena je još davnih dana, kad se išlo u odvojeno prikupljanje bez nužne infrastrukture. Zagreb ovom novom odlukom kreće u implementaciju sustava koji će generirati povećane količine odvojenog otpada, što je dobro. Ali ono što nije dobro jest što to neće biti popraćeno gradnjom objekata za prihvat i obradu”, rekao je Dobrović.

Bivši ministar zaštite okoliša objasnio je zašto smatra da 1. listopada nije realan rok za implementaciju novog modela.

“Jer se u Gradu bave detaljima kao što su vrećice i boksovi, a zanemaruju nosive elemente sustava kao što su sortirnica i pogon za kompostiranje. U ulozi oporbe bili su dobri kritičari, no sada u ulozi upravitelja ne pokazuju sposobnosti za mijenjanje sustava. Neodlučni su po pitanju kontroverznih projekata prethodne uprave kao što su pogon za biootpad u Novskoj i Centar za gospodarenje otpadom u Resniku. Riječ je o nepotrebno skupim projektima koje bi već zbog cijene i vremena potrebnog za gradnju trebalo odbaciti”, dodao je Dobrović.

“Gradio bih funkcionalan, efikasan i racionalan sustav u kojem se korisnici i pružatelji usluge vide kao partneri u zadatku od općeg interesa. To uključuje reorganizaciju sustava odvojenog prikupljanja, optimiranje transporta, organiziranje infocentra za građane, jednostavnu i sadržajnu edukaciju. Paralelno se pristupa hitnoj gradnji nužne infrastrukture, i to sortirnice, kompostane i centara za ponovnu uporabu. Primijenio bih obvezu odvojenog prikupljanja biootpada, što uz obvezu odvojenog prikupljanja problematičnog otpada otklanja mnoge probleme s reciklabilnim i ostatnim otpadom”, rekao je Dobrović

“Sve to omogućuje da umjesto troškova imamo određene prihode. Na primjer, pomiješani papir i biootpad odvojenim prikupljanjem omogućuje dvije koristi. U prvom slučaju kao sirovina za novi papir, a u drugom kao materijal za proizvodnju komposta. Neizostavan element tog razvoja je individualizacija odgovornosti svih dionika te naplata usluge tako da nagrađuje odvajanje, a kažnjava stvaranje smeća”, nastavlja.

Po pitanju gospodarenja otpadom novoj je vlasti dao ocjenu nedovoljan.

“Dosadašnji rad u ovom sektoru zaslužuje ocjenu nedovoljan, a tek je malo vremena za ozbiljan zaokret te će se vrlo brzo znati što se po tom pitanju može u ovom mandatu očekivati”, zaključio je Dobrović.


Komentari