Dobivamo još jednu stranku na ljevici

Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Hrvatska je mala država, za velike političare tako nekako mogao bi zvučati jedan od budućih slogana za predstavljanje naše zemlje u svijetu. Kako i ne bi, kada uz postojećih preko 150 političkih opcija odnedavno ambicije za osnivanjem stranaka pokazuje vojska nezadovoljnika, samo je pitanje čine li to zbog interesa nacije, kao što to tvrde, ili je posrijedi ona stara mantra da se u Lijepoj našoj samo od politike dobro živi, i dobro uhljebi.

Kao nova zvijezda na političkom nebu odnedavno se ukazala Dalija Orešković koja najavljuje vlastitu političku platformu, u medijsko-političkom prostoru šuška se i o novoj stranci, starog šefa SDP-a Zorana Milanovića, a u novi politički angažman mogao bi i Bojan Glavašević, sve to pokazatelj je krize na ljevici koja je uzrokovana kolapsom u SDP-u, a jednako tako nedavno sastavljena Amsterdamska koalicija, koja je imala velike planove i ambicije, raspala se već na prvom problemu. U javnom je prostoru, doduše sve više govora o tome da bi se u sličnu, liberalnu platformu formirati mogli Orešković, Glavašević pa i sudac Mislav Kolakušić, a po svemu sudeći nišu za opstanak na političkoj sceni pokušava pronaći još jedan SDP-ov nezadovoljnik, a riječ je o Mirandu Mrsiću.

On je navodno na korak do osnivanja nove stranke, socijaldemokratskoga svjetonazora, a navodno je već poveo čitav niz razgovora s istomišljenicima i intelektualcima, koji ga nagovaraju da se upusti u tu avanturu. I on sam svjestan je da po tome pitanju naprosto nema što izgubiti.  Svakako vrijedi spomenuti da od politike ne odustaju i oni koje je hrvatska biračka scena već probavila, što se vidi u u Šibenskoj deklaraciji koju su jučer potpisali Nova ljevica (NL), Radnička fronta (RF), Socijalistička radnička partija (SRP) i Održivi razvoj Hrvatske (ORaH).

Sve u svemu, zaista jesmo mala država, s bezbroj ispraznih političara čiji je krajni cilj nepoznat i nedefiniran, a sve to ukazuje i otkriva veliku krizu na političkom polju, krizu koja bi u konačnici mogla dovesti do toga da se ne zna tko s kime vlada, pa čak i da HDZ zavlada sa SDP-om.

Piše Iva Međugorac


Komentari