Dno dna: HNS-ovci se osramotili nepismenim napadima na nastavnike nezadovoljne njihovom ‘reformom’ obrazovanja

Pixsell

U utorak su u medijima objavljeni detalji nacrta novoga Zakona o udžbenicima. Nezadovoljstvo među nakladnicima i nastavnicima izazvale su dvije formule iz nacrta zakona prema kojima bi se ubuduće trebale računati masa i cijena udžbenika. Vrlo problematičnom vide i inicijativu da od nastavnih materijala budu obavezni samo udžbenici, no ne i radne bilježnice, što je dosad bio slučaj. Ministrica obrazovanja čvrsto stoji iza nacrta zakona, a dok nastavnici izražavaju svoje nezadovoljstvo njime, članovi HNS-a ministričin zakon brane – uvredama nastavnicima. U prepisku s nezadovoljnim nastavnicima, docirajući se uključio i glavni tajnik HNS-a Srećko Ferenčak, javlja portal Srednja.hr.

Ako je suditi prema nacrtu novoga Zakona o udžbenicima koji je jučer procurio u medije, masa i cijena budućih školskih udžbenika određivat će se prema posebno osmišljenoj formuli Ministarstva obrazovanja. Naime, iz nacrta zakona proizlazi kako i cijena i masa udžbenika ovise o satnici predmeta, što znači da bi predmeti s manjom satnicom trebali imati tanje i jeftinije udžbenike. Osim mase i cijene udžbenika, ističe se i prijedlog da od nastavnih materijala budu obavezni samo udžbenici, no ne i radne bilježnice, što je dosada bio slučaj. Osim što bi bile neobavezne, njihova cijena ne bi smjela biti viša od 20 posto cijene udžbenika.

Ministrica obrazovanja Blaženka Divjak nakon jučerašnje objave u medijima čvrsto je stala iza svog nacrta zakona, objavivši na svojoj Facebook stranici kako ne odustaje od ideja iz nacrta zakona. Ispod njezine objave, povela se žustra rasprava nastavnika, mahom nezadovoljnih onime što se ‘kuha’ u MZO-ovoj kuhinji. Ministričin prijedlog u komentarima su podržali mahom članovi HNS-a: Sanja Horvatić, savjetnica u Kabinetu ministrice znanosti i obrazovanja, ujedno i zagrebačka HNS-ovka te predsjednica Interesnog odbora za odgoj, obrazovanje, znanost i sport gradske organizacije HNS-a Grada Zagreba; Danijela Curiš, članica Središnjeg odbora HNS-a te članica Predsjedništva gradske organizacije HNS-a Grada Zagreba; njezina stranačka kolegica iz grada Bakra, Branka Milojević; Tihomir Matić, član HNS-a iz Dubrovnika koji je svojevremeno radio u dubrovačkom Vodovodu na mjestu voditelja odnosa s javnošću, u vrijeme kada je predsjednik Uprave ove tvrtke bio Valentin Dujmović, tada i šef županijske organizacije HNS-a; a na koncu i glavni tajnik HNS-a Srećko Ferenčak. Nastavniku koji je napisao inicijalni komentar nakon kojeg se razvila rasprava, docirajući je poručio kako ljudi neće mijenjati navike niti učiti.

HNS-ovci se nisu libili raspravljati s nezadovoljnim nastavnicima niti docirati, a nisu izostale ni uvrede. Pogledajte i sami:

Na kraju je jedna nastavnica sumirala sve ‘lekcije’ kojima su ih podučili HNS-ovi istaknuti obrazovni eksperti.

 

Spomenimo i ono što su u komentarima primijetili i sami nastavnici. Naime, zaista je na visokoj razini nepismenost članova HNS-a koji su se upustili u raspravu na Facebooku. Nije potrebno isticati primjere, vjerujemo kako su vas, kao i nas, zapekle oči na svaki promašeni č/ć ili ije/je. Sva sreća pa su baš oni naumili provesti reformu obrazovanja u Hrvatskoj, zaključuje Srednja.hr.


Komentari