DETALJ ZASJENIO PREDSTAVLJANJE PROGRAMA: Na Tomaševićevoj presici jutros se pojavila policija

Foto: Zagreb.info

Do lokalnih izbora dijeli nas tek nekoliko dana, a kandidati rade “punom parom”. Tako je danas Tomislav Tomašević predstavio program Digitalnog grada.

Na konferenciji za medije, osim Tomaševića, govorili su i članovi radne grupe za digitalni grad Nikola Plejić, Sarah Baron-Brljević i Tomislav Medak.

“Korištenje digitalnih tehnologija u gradskoj upravi, poduzećima i upravi potrebno je kako bi se dobile što kvalitetnije usluge. Prije nekoliko dana predstavljene su mjerne stanice za kvalitetni zrak koje su postavljene po gradu. Građani mogu vidjeti kakva je kvaliteta zraka u gradu. Aplikacija je proširena i na druge gradove – Split, Rijeku i u Pulu. Do sada je korištenje digitalnih tehnologija bilo vrlo loše ili gotovo nikakvo. Grad Zagreb nije hvatao korak s ostalim metropolama, a mi smatramo da je to bilo namjerno jer se na taj način moglo sakrivati poslovanje. Digitalne tehnologije omogućuju puno veću transparentnost poslovanja, a one se koriste i za optimizaciju mrežne tehnologije, primjerice vodne i prometne”, rekao je Tomašević.

Nikola Plejić podsjetio je na projekt iz 2014. godine kada je skupina studenata s FER-a kreirala mobilnu aplikaciju za snalaženje u javnom prijevozu. Građani su u realnom vremenu mogli promatrati lokaciju javnog prijevoza. Međutim, ZET je ukinuo tu aplikaciju. “Dakle, Zagreb je 2014. mogao biti avangarda u tome da bi danas bio na začelju”, rekao je Plejić.

Dizajnerica Sarah Baron-Brljević radila je u Berlinu i iznijela iskustva iz tog grada. “Velika količina podataka o gradonačelnikovim aktima je stavljena online, ali je neprohodna. Novinari su se time mogli poslužiti i razotkriti nekoliko afera vezana uz gradski proračun”, rekla je Sarah Baron-Brljević.

Projekt Digitalnog grada nije toliko zahtjevan niti mu je velika cijena. “Kad vidim koliko Zagreb zaostaje u digitalnoj tehnologiji tada to ne može biti slučajno. Osim Berlina, i u Barceloni se koriste digitalne tehnologije. Ne treba puno novaca ni vremena nego političke volje, a to imamo”, rekao je Tomašević.

Što se tiče lažnih optužbi da će programi za branitelje stati, to nije točno, naglasio je kandidat za zagrebačkog gradonačelnika. Uz to je rekao kako se “pojavila i montirana snimka kada se u Gradskoj skupštini odlučivalo o Blagi Zadri”.

“Niti sam bio na točki prije ni na točki poslije, a ta odluka je donesena jednoglasno. Tražio sam integralnu snimku iz Gradske skupštine. To su napravili Škorini ljudi – Zlatko Hasanbegović i Ana Lederer”, rekao je Tomašević.

Osvrnuo se i na Bjelovar te rekao kako su “oni krenuli s transparentnim poslovanjem i prikazom proračuna”.

“Glavni grad države ima proračun veći od svih ostalih gradova zajedno, a zaostaje u mnogočemu. Prvo ćemo se fokusirati i na transparentnost proračuna koja mora biti na četvrtoj razini i temeljiti se na razini ugovora. Sada se događaju situacije da primjerice drvena ograda dječjeg igrališta košta više od 5000 kuna po četvornom metru. Takva transparentnost poslovanja bit će nam prvi korak za korištenje digitalnih tehnologija. U suradnji sa sveučilišnom zajednicom i znanstveno-istraživačkim institucijama radit ćemo paralelno. Gradska uprava će funkcionirati i neće čekati odluku samo jednog čovjeka”, naglasio je Tomašević.

S obzirom da su u blizini njega uočeni i policajci, upitan je i je li dobio policijsku zaštitu te, ako da, zašto.

“To morate pitati policiju, mi se time ne bavimo, za to postoje institucije. Postoji komunikacija između nas i policije o sigurnosnim rizicima, ali to morate pitati njih”, rekao je Tomašević.

Nakon toga Jutarnji list piše da je od dobro obaviještenog izvora doznao kako policija ne štiti čelnike stranke Možemo!, u smislu da oni imaju fizičku zaštitu kao štićene osobe, međutim da je u sklopu redovnih aktivnosti policije povećana prisutnost policije na skupovima stranke Možemo! iz preventivnih razloga, odnosno kako bi se spriječilo da netko na tim skupovima izazove incident.

Dakle, ne radi se o nikakvoj sigurnosnoj procjeni ili pak tajnoj informaciji, prema kojoj je zaključeno da postoji bojazan da netko planira nauditi Tomaševiću i čelnicima Možemo!, već je policija na osnovi javno dostupnih podataka, a riječ je uglavnom o komentarima na društvenim mrežama, zaključila kako bi bilo potrebno da se poveća budnost na samim događajima, odnosno na konferencijama za medije stranke Možemo!, kako bi se spriječio neki mogući izgred.


Komentari