‘DELAL JE ZA RAZLIKU OD OVIH KOJI SAMO BLEBEĆU! NISU MU NI DO KOLJENA!’ Građani redovito obilaze grob pokojnog Milana Bandića

Foto: Pixsell

Točno pola godine je prošlo od smrti dugogodišnjeg zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića.

Njegova grobnica nalazi se na travnjaku kraj ulaza u Mirogoj s druge strane arkada.

Nadgrobnog spomenika još nema, a njegovo projektiranje još nije ni počelo, iako postoje inicijative. Samo skromni, drveni križ s imenom i prezimenom te datumom smrti i rođenja.

Osim svijeća, pažnju privlači i dječji crtež kuće na kojem piše “Kozari putevi” uz svima poznatu fotografiju Bandića koji korača kroz blato navedenog naselja. Ispred groba nalazi se klupa za posjetioce.

“Bio bi zadovoljan da zna kamo su ga smjestili. Jednim okom gleda antifašiste, drugim branitelje”, rekao je jedan prolaznik za Večernji list.

Bandiću katkad u prolazu svrati i Đurđica Degoricija iz Savskog Gaja.

“Nekaj je iza njega ipak ostalo. Delal je, za razliku od ovih novih kaj samo blebeću i stalno nekog vraga ukidaju”, kaže Degoricija za Večernji.

Grob Milana Bandića posjećuju i stanovnici drugih dijelova Hrvatske. Tako su majka i sin, Bare i Kristijan, stigli su tako iz Slunja u posjet braniteljskom groblju, no pri povratku svratili su i do Bandićeva počivališta.

“Mi u Slunju bili bismo sretni da smo imali takvog gradonačelnika”, dodaju.

Sličnog je mišljenja i stariji bračni par Šibenčana koji su ovdje zalutali na putu prema krematoriju.

“O mrtvima sve najbolje, a mi u Šibeniku o Bandiću oduvijek i mislimo sve najbolje”, istaknuli su.

Tu je i umirovljenik Slavko, stari purger koji se nedavno vratio iz Švicarske.

“Kakav god bio, ipak je bil’ gradonačelnik, a purgeri su ga birali na izborima punih dvadeset godina”, zaključio je.

“Milan nam je bio sve. Nitko ga ne može zamijeniti. Često smo tu. Katkad donesemo i svijeće onih koji se boje doći ovdje i zapaliti ih sami. Ovi novi nisu mu ni do koljena. O sadašnjem gradonačelniku sve govori podatak da ima 40 godina, a ovo mu je prvo radno mjesto. U njegovim sam godinama ja imala 22 godine staža. Piše nam se crno!, rekla je jedna gospođa iz Malešnice za Večernji.


Komentari