Danas je zadnji dan za predaju lista za izbore: Evo tko još nije predao popis kandidata

Photo: Srdjan Ilic/PIXSELL

Danas je posljednji dan za predaju kandidacijskih lista za izbor zastupnika u Europski parlament, Državnom izbornom povjerenstvu (DIP) liste se mogu podnositi od 9 sati do ponoći, a do ponedjeljka navečer predano ih je 19, piše N1.

Među listama koje su predane do 19 sati sve su stranačke, odnosno koalicijske, a nema neovisnih, odnosno listi grupe birača. Među onima koji su predali liste su: HDZ, SDP, Hrvatski suverenisti, Amsterdamska koalicija, Stranka Milana Bandića, HSLS, Čačićevi Reformisti i drugi.

Predaju lista za utorak službeno su najavili grupa birača na čelu sa sucem Mislavom Kolakušićem i šest stranaka: Most, Živi zid, Snaga, Blokirani, SDSS i Demokratski savez Srba.

Neslužbeno se doznaje kako će svoju listu predati i koalicija Neovisnih za Hrvatsku (NHR) i Hrvatske stranke prava (HSP), te europarlamentarka Marijana Petir koja za pravovaljanost liste mora skupiti i pet tisuća potpisa.

Do četvrtka u ponoć DIP mora pregledati predane liste i objaviti zbirnu listu, kada počinje službena izborna promidžba koja će trajati do ponoći, 24. svibnja, i u kojoj će izborni sudionici, umjesto dosadašnjih milijun i pol kuna moći potrošiti četiri milijuna.

Izbori za zastupnike u Europski parlament (EP), njih 12, u Hrvatskoj se održavaju 26. svibnja.


Komentari