‘Dajte da bar jednom završi rečenicu’ Zaiskrilo između Goluže i Živkovića, od neslaganje oko RO do kaosa pri spomenu plinare

Screenshot: Z1

Otkako je Visoki upravni sud obustavio ukidanje mjere roditelj odgojitelj, neki slave, a neki negoduju.

K tome, stvari mogu biti poprilično burne kada se dvije podijeljene frakcije susretnu.

Upravo to se dogodilo u emisiji “Zoom Zagreb” na Z1 televiziji.

Voditelj i urednik Marijan Opačak, u goste na temu obustave ukidanja mjere pozvao je gradske zastupnike, Trpimira Golužu (Most), Marina Živkovića (Zagreb je naš!) te Nenada Matića (Zelena lista).

Da su sugovornici bili različitih stajališta otpočetka je bilo jasno, a posebno je zaiskrilo između Goluže i Živkovića.

“To mjesečno košta 40 milijuna kuna, što je cijena jednog vrtića. Govorimo o značajnom dijelu zagrebačkog proračuna. Nije riječ o stečenom pravu. To je mjera stare gradske vlasti, a mi imamo druge prioritete. Želimo osigurati vrtić svakom djetetu”, rekao je Živković voditelju koji je spomenuo navode kako je to samo ideološka odluka koja ne bi donijela nikakve značajne uštede proračunu, ako neki tvrde.

Živković je dodao i kako je mjera roditelj odgojitelj vjerojatno neustavna.

“Neustavna je jer se ne možete zaposliti i ne možete dijete upisati u vrtić. Znači, dva prava koja su ustavom zagarantirana (pravo na rad i obrazovanje) ljudima u mjeri zapravo to spriječava”, ocijenio je Živković.

Goluža je u replici odgovorio Živkoviću kako je riječ o stečenom pravu, a odluka o ukidanju mjere je bila protuustavna i protuzakonita, ali i protustaturna, kontra statuta Grada Zagreba.

“Događa se ono na što sam upozoravao u skupštini još u 12. mjesecu. Događa se velika blamaža za Grad Zagreb, a ovo je prvi pravni šamar gradskoj upravi na čelu s Tomaševićem. ako ne izvuče pouku, moglo bi se dogoditi da bude nokautiran zbog otkaza u Holdingu i  brojnih tužbi poduzetnika protiv zagrebačke plinare”, upozorio je Goluža.

“Kroz šest mjeseci, godinu dana, doći će nam niz novih troškova na koje ova gradska uprava nije računala, koje nije planirala a koje je ona izazvala”, nadovezao se Matić pozvavši vlast da uzmu stručnjake i da ne rade stvari preko noći.

Upravo su tu počele upadice u riječ.

Voditelj pokušao smiriti situaciju

Dok je Živković pokušao objasniti ukidanje mjere, Goluža je prekidao, optužujući ga za iznošenje obmana i poluistina. Tako je Goluža podsjetio da je Tomašević u kampanji rekao kako neće ukinuti mjeru, već samo obustaviti dolazak novih korisnika.

Živković je rekao kako su stavili odgodu od pet mjeseci kako bi se svi stigli pripremiti te su uveli kompenzacijske mjere.

No, dolaskom  teme plinare, verbalni okršaj Goluže i Živkovića još se više intenzivirao.

Goluža je rekao kako čim je krenula invazija na Ukrajinu, gradska vlast je trebala zaključati cijenu plina već idući dan, ali plinara još uvijek nabavlja po varijabilnim cijenama, s velikim gubicima. Kritizirao je i dubinsku analizu (smatrajući da su dovoljna tri dana) oko direktora plinare koji je smijenjen, ali još uvijek u sektoru.

“Uništili su respektabilnu tvrtku sa 150 milijuna kuna prenesene dobiti i sjajnim kreditnim rejtingom, a sada je pred slomom”, ocijenio je Goluža povišenog glasa stanje plinare. Od tuda se dijalog Goluža-Živković samo pogoršao, a Goluža je upadao u riječ do mjere da je i sam voditelj morao braniti Živkovićevo pravo na govor.

“Kao nije ostavljen samo u plinari…”, započeo je Živković.

“Ali u šestom mjesecu nije bio u plinari kaos, pozitivno je psolovala, imate rezultate revizije”, ubacio se Goluža.

“Dobro, pustite njega (Živkovića)”, umiješao se voditelj Opačak.

“Oprostite ali to nije istina, ja moram reagirat ne mora govoriti neistine”, povisio je glas Goluža.

“Ali ne dopuštate mu da dovrši do kraja rečenicu. Pustite gospodina da kaže do kraja barem jedan put”, inzistirao je Opačak.

“Toliko je netransparetnosti, toliki nedostatak podataka, da nismo stigli sve u prvom tjednu riješiti. Ispričavamo se što nismo sve prvi tjedan riješili”, rekao je Živković, na što se Goluža ponovno pobunio.

Komentari