Crnogorski predsjednik došao u posjet Milanoviću: ‘Hrvatsku doživljavamo kao susjeda i partnera’

Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL

U Zagreb je stigao crnogorski predsjednik Milo Đukanović u dvodnevni posjet.

Na Pantovčaku ga je primio predsjednik Republike Zoran Milanović s kojim je razgovarao o posljednjim zbivanjima u Crnoj Gori, čija je stabilnost, kao susjedne zemlje i članice NATO-a od iznimnog značaja za Hrvatsku.

Milanović je rekao da je poziv uslijedio nakon čudnih događaja na Cetinju.

“Razlog mog promptnog poziva je da damo podršku građanskoj Crnoj Gori, iako nam odnosi nisu uvijek bili jasni, no većinu smo razjasnili, ona je od 1997. godine kada je jedan događaj mene naveo da se zapitam da je to možda drugačija država, kada je prosvjednike u maršu na Tuzi zaustavila policija. To je prvi put na prostorima divljačke post-Jugoslavije da je policija stala u zaštitu nacionalne manjine. Od tada je Crna Gora drugačija, kandidat za članstvo u EU, daleko odmakla u pregovorima i sada je pitanje što dalje, čekati one koji su tek započeli kao Sjeverna Makedonija.

To će trajati, Crna Gora je na pragu, a Srbija, nisam siguran da imaju iskren cilj ući, da li sad tretirati cijeli Zapadni Balkan kao jedno ili ići zasebno je pitanje od milijun dolara. Crna Gora, članica NATO-a, zaslužuje preferencijalni tretman. U protivnom sama ideja pregovora nema smisla, neznanje ovakvih pregovora nema smisla. Moj zadatak je bio još jučer, a i ubuduće, da našim i svojim sugovornicima najviše razine na Zapadu skrenem pozornost na ono o čem znaju malo”

Đukanović je izrazio zadovoljstvo boravkom u Zagrebu.

“Mi Hrvatsku doživljavamo kao susjeda, partnera, zemlju koja nas podržava. Bili smo fokusirani na pitanja europske i euroatlantske perspektive zapadnog Balkana, to nama znači stabilnost regije, nije moguće bez toga. Zbog toga nas pogađa deficit pažnje s važnih europskih adresa, tamo gdje je nema, nastanjuju se interesi drugih, zemalja koje nastupaju s vrijednosnih platformi suprotstavljenih europskim. Danas Rusija djeluje na području, poruka koju dobivamo iz Moskve je da naš izbor za članstvo u EU i NATO nije dobar geopolitički izbor. Crna Gora proživljava jedno novo iskustvo nakon promjene vlasti, smatram da tome doprinosi manjak pažnje s europskih adresa prema regiji, nosioci retrogradnih političkih koncepata shvatili su da je vrijeme da pokušaju obnoviti ciljeve koji nisu ostvareni u ratovima devedesetih. Stvara se iluzija da je vrijeme za rekompoziciju Zapadnog Balkana, recept po kojem bi Zapadni Balkan živio mimo svijeta u kojem živimo. Crna Gora je ponosna na tekovinu građanske, sekularne, multietničke države”.

Je li ovaj susret poruka Beogradu?

“Naravno da je to poruka i Beogradu, to je jasno. Prisjećam se svega kroz što je prolazila Hrvatska pa i ja kao diplomat, lider najveće stranke, malo po malo smo se rješavali utjecaja međunarodne zajednice kao kronične nezarazne bolesti i uspjeli smo da fantomska zajednica, nepostojeći Berlin, nestane iz naših života. Kada se posvetite sami sebi, što nije loše, bavite se sami sobom, tu je svatko treći višak. I Beograd, Moskva, a Bruxelles u onoj mjeri u kojoj želite biti članica EU. Što stoji između Crne Gore i EU? Izbori u Francuskoj? To razumijem, no bit će riješeni u manje od godinu dana i tko god pobijedi, nadam se, neće se ništa promijeniti. U Njemačkoj za mjesec dana neće doći do ozbiljnih promjena. Moj zadatak je da poučen našim iskustvom, kažem, slušaj tu se nešto događa. Crna Gora je taoc nezainteresiranosti europske politike. Mislim da u proljeće sljedeće godine, tko god bude na vlasti, to treba podržati. Ja ne ucjenjujem Beograd ratnim odštetama, nije državnički da se to izvlači kao prepreka osim nestalih, na to ćemo morati dobiti odgovor. Dajte ljudi radite, ako želite u EU, već ste mogli. Imam sumnju u stvarne ciljeve Beograda kada je članstvo EU u pitanje”, rekao je Milanović.

Milanović je na kraju dodao:

“Izjava da su prava Srba u Crnoj Gori ugrožena više no u Pavelićevo vrijeme u Hrvatskoj… Na to samo može šaka letjeti kod ljudi. Švedska je uzorna, malo imperijalna, posjetio ju je Obama 2012. Znate kada je prije toga bio u Švedskoj? Prošlo je 90 godina, Ako te prečesto posjećuju nešto s tobom nije u redu, Posjećivali su Miloševića, bio je sjajan partner, a onda više nije bio u redu. Dao Bog da te ne posjećivali prečesto”, rekao je na kraju Milanović.

Komentari