‘Čime će se Hrvatska hraniti? Država zakonima i pravilnicima kontinuirano uništava poljoprivrednike umjesto da im pomaže’

Most nezavisnih lista upozorio je na katastrofalne propise kojima država kontinuirano uništava hrvatske poljoprivrednike, umjesto da im pomaže. Prvo su se osvrnuli na Zakon o sprečavanju nepoštenih trgovačkih praksi u lancu hrane, koji je u potpunosti beskoristan: dosadašnja provedba zakona nije urodila niti jednom prijavom Agenciji za zaštitu tržišnog natjecanja te Agencija nije pokrenula niti jedan postupak za sankcioniranje takvih trgovaca i otkupljivača.

„Na stranici AZTN-a navedeno je da je obnovljeno samo 2/3 prošlogodišnjih ugovora o otkupu poljoprivrednih proizvoda, a i to je upitno, tj. već postoje naznake da su novopotpisani ugovori manjeg obujma nego prošlogodišnji. Također, ukupan broj dobavljača je u nepuna tri mjeseca smanjen za čak četvrtinu. Neučinkovitom provedbom Zakona stvorena je stvarna ugroza hrvatske poljoprivredne proizvodnje te se smanjio otkup poljoprivrednih proizvoda, a posebice u vrijeme kada su cijene tih proizvoda najviše, kao što je sada slučaj u dolini Neretve. Svjedoci smo krčenja voćnjaka i zaoravanja površina pod povrćem. Čime će se Hrvatska hraniti?“ – upozorio je Tomislav Panenić.

Most je upozorio i na ugrozu poljoprivrednika koja dolazi primjenom Pravilnika o korištenju plavog dizela. Pojedini prodavatelji po benzinskim crpkama dobili su tumačenje pravilnika po kojemu se gorivo može prodati isključivo izravnim točenjem u vozilo, čime su isključene druge vrste spremnika.

„Vlada Republike Hrvatske i Ministarstvo financija moraju žurno razriješiti ovu situaciju i imati više razumijevanja za male poljoprivrednike koji u ovo vrijeme godine jedva preživljavaju. Sad, u vrijeme uoči prvih prihoda nakon žetve pšenice, koji se očekuju tek krajem srpnja i početkom kolovoza, poljoprivredni proizvođači imaju vrlo malo gotovine te točenje u kanistere za 100 kuna nije neuobičajeno. Ljudi jednostavno nemaju više novca i snalaze se kako najbolje znaju i umiju. Služi li država tome da ih gurne još dublje u probleme?“ – izjavila je Sonja Čikotić.

„Poljoprivrednici ne mogu poslati sve traktore da toče gorivo na benzinskim crpkama, koje su u brojnim mjestima udaljene 20 i više kilometara, a sve ni nemaju plavi dizel u svojoj ponudi. Zamislite samo situaciju kad bi svi kombajni krenuli po cesti prema benzinskim postajama, to je sigurnosno nedopustivo.“ – zaključio je Panenić.

„Hrvatska poljoprivreda se nalazi u vrlo osjetljivom trenutku. U vremenu jačanja ponude uvoznih prehrambenih proizvoda, koji preplavljuju hrvatsko tržište, hrvatski seljacima se nameću sve veće obveze. Zakonom o poljoprivrednom zemljištu uvedena je obveza analize kvalitete zemljišta koja košta oko 400 kuna po parceli, uvodi se obvezno članstvo i članarina u Poljoprivrednoj komori, moraju voditi sve više evidencija i biti upisani u sve više registara. Poljoprivredni proizvođači se sve manje mogu baviti onim što najbolje znaju, samom proizvodnjom, a sve više imaju problema s brojnim administrativnim preprekama i parafiskalnim nametima.“ – izjavio je Tomislav Žagar.

Komentari

Komentari