CIJENE UDŽBENIKA SMANJENE OKO 10 POSTO U ODNOSU NA SADAŠNJE: Sljedeći korak je uvođenje besplatnih udžbenika ?

Google

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak u srijedu je zahvalila svima koji su omogućili da dođe do suglasja oko Konačnog prijedloga zakona o udžbenicima – HNS-u, Vladi te premijeru Andreju Plenkoviću, naglasivši kako je najvažnije da je zakon upućen u saborsku proceduru jer će se njime rasteretiti kućni budžeti roditelja i kvalitetno unaprijediti praksa u školama.

Ministrica je potvrdila da je bilo prijepora oko tog zakona među članovima vladajuće većine. U medijima je proteklih dana, naime, bilo objavljivao da HNS prijeti izlaskom iz vladajuće koalicije ako taj zakonski prijedlog ne bude na dnevnom redu današnje sjednice, dok je HDZ-ov dio Vlade poručivao kako je i ranije bilo planirano da taj prijedlog bude na dnevnom redu upravo na današnjoj sjednici.

“Istina je sljedeća: bilo je planirano da taj zakon bude u proceduri do 30. studenoga, a ja se zahvaljujem svima onima koji su omogućili da sada do ovog suglasja dođe. Znači, nije jednostavno. Ja znam da je to takva situacija da povremeno treba voditi relativno kompleksne pregovore”, rekla je ministrica.

Njoj je, istaknula je, kao resornoj ministrici najvažnije da je predloženi zakon danas dobio podršku Vlade. “I to ne samo podršku u smislu glasovanja, nego i – nakon sjednice Vlade, kada smo raspravljali o detaljima – razumijevanje tog novog koncepta “, dodala je ministrica.

Uputila je zahvalu i HNS-u, “koji je odigrao veliku ulogu”, kao i premijeru što je došlo do prijedloga s kojim su sada, istaknula je, svi zadovoljni.

“Kojim smo svi zadovoljni, a koji je zaštitio roditelje, kućni budžet, koji je učenicima omogućio bolje materijale, lakše torbe i koji učiteljima omogućuje jedan potpuno drugačiji koncept i poučavanja i rada”, naglasila je te ustvrdila da će predloženi zakon kvalitetno unaprijediti praksu u školama.

Predloženim se zakonom prvi puta definira najviša cijena i masa kompleta udžbenika po razredima, a ministrica je kazala kako bi cijene udžbenika trebale biti smanjene oko 10 posto u odnosu na sadašnje.

Na pitanje novinara hoće li i nakladnici biti zadovoljni predloženim zakonom, odgovorila kako je u razgovoru s većinom njih utvrđeno “da oni sigurno u tim okvirima mogu isporučiti kvalitetan materijal”.

“A hoće li biti svi zadovoljni i sa svakim detaljem, to bi bilo teško postići. Ali, naša zadaća, zadaća Vlade je zaštita učenika i roditelja i državnog proračuna. Jer ni na koji se način ne bi smjelo ući u bilo kakav projekt besplatnih udžbenika ako ne bismo mogli odrediti njihovu maksimalnu cijenu. To bi bilo stvarno neodgovorno”, rekla je Divjak te potvrdila da je sljedeći korak izrada modela za projekt besplatnih udžbenika, prenosi Hina.

Komentari