‘CIJELA OBITELJ RADE BORIĆ JE RASPOREĐENA’ Lovrić opleo po Možemo kao nikad, tvrdi da je bitan detalj promaknuo javnosti!

Potpredsjednik Stranke rada i solidarnosti i bivši Bandićev pročelnik za obrazovanje Ivica Lovrić, za Glas Istre govorio je o aktualnoj vlasti i događajima u Zagrebu. Na samom početku upozorio je da je transparentnost platforme Možemo! upitna te da prvih osam mjeseci vlada stagnacija. Lovrić je istaknuo i da je Advent ove godine bio jedan od lošijih u Hrvatskoj, a prije je bio među boljima u Europi. Kaže i da se građani žale da je grad prljaviji.

“Holdingu je snižen kreditni rejting, to je svima promaknulo”

Na pitanje o financijskim kosturima iz ormara odgovara:

“Vidljivo je iz svega da osim načelnog govora o katastrofi nje nije bilo. Da je bilo, prezentirali bi je javnosti. Govorilo se o nekim financijskim dubiozama, a pokazalo se da ni to nije tako. Ono što je promaklo očima javnosti je to da je prije dva mjeseca, dakle za ove vlasti, temeljem postupanja nove vlasti , snižen kreditni rejting Zagrebačkog holdinga. On je sada lošiji nego za vrijeme bivše vlasti”, ističe Lovrić.

Kaže i da Tomaševićeva vlast sporo i neorganizirano kreće s novim projektima. Kao primjer razočaranih građana zbog neispunjenih obećanja navodi Španjolsku i Italiju te poručuje da će Možemo! imati sličnu sudbinu nakon ovog mandata, odnosno da više neće biti relevantni.

“Nisu ni sada više relevantni kao na početku mandata. Da su izbori sljedeće nedjelje sasvim sigurno stranka Možemo! ne bi pobijedila”, kaže.

Na pitanje o demografskom stanju u Zagrebu kaže da je bivša vlast provodila skup pronatalitetnih mjera, a ona roditelj-odgojitelj je jedna od tih te smatra da se radi o iznimno opravdanoj mjeri. Upozorava da su uštede s ukidanjem mjere RO zanemarive i da se radi o tipičnoj prevari birača.

“Radi se o 21.000 djece, a njihovi roditelji su na temelju te odluke dizali i kredite. Ima puno obitelji u kojima su djeca sa zdravstvenim teškoćama, a mjera je omogućila roditeljima da svo vrijeme posvete njima. Imamo i 15 posto majki odgojiteljica koje su bile u obitelji izložene nasilju, pa im je ta mjera omogućila da se osamostale i da napuste nasilnika”, kaže Lovrić i dodaje da je uvjeren da će Visoki upravni sud poništiti tu odluku.

Otkazi u Holdingu? “Predstava za javnost”

O otkazima u Holdingu kaže da je bešćutno da je to prezentirano pred Novu godinu. Lovrić kaže da ima viška zaposleni, ali da ih ima i drugdje te da se restrukturiranje ne provodi na taj način. Upozorava da se opet radi o “politikanskoj predstavi za javnost”.

Govorio je i o kadroviranju.

“Svi kadrovi koji su do sada postavljeni su ili iz Možemo! ili iz SDP-a, ili su bili njihovi simpatizeri. Uzmite samo Zdenku Badovinac, koja je postavljena za ravnateljicu Muzeja suvremene umjetnosti, a koja je bez sumnje istaknuto ime na svom području. Pred mirovinom je, nije to ništa novo, samo što je surađivala s njihovom platformom. Mora se dakle doći iz njihovog legla. Trebali su uzeti nekog mladog, poletnog čovjeka. Ili u Muzeju grada Zagreba i Javne ustanove Maksimir gdje su pokušali staviti ljude koji nemaju uvjete. Pročelnike nisu imenovali, dva su natječaja poništili jer se očito nisu javili njihovi. Pa cijela obitelj Rade Borić je raspoređena. Sve je to nepotizam”, smatra Lovrić.

Kaže i da ljudi u Nadzornom odboru Holdinga na tu poziciju nisu došli da prave red što se vidi iz pada kreditnog rejtinga na B minus. Potom se osvrnuo na Tomaševića i njegove suradnike opisao kao nekompetentne.

“Imate gradonačelnika koji je prvi službeni posao dobio u 40.godini”

“Imate gradonačelnika koji je prvi službeni posao dobio u četrdesetoj godini života, a diplomirao je u trideset i drugoj godini. Dakle, Tomašević je studirao od osamnaeste do trideset i druge godine života. Bavio se samo destrukcijom i aktivizmom. Na sve smo to upozoravali, ali tako je, kako je. Bila je medijska kakofonija i građanima su se promjene predstavljale kao rješenje, pa vidimo sada što smo dobili”, objašnjava Lovrić i dodaje da SDP samo drži stepenice za Možemo!.

Kaže i da nisu isključene skuplje komunalne usluge.

“Iz njihovih redova dolaze stidljive najave da će se to dogoditi, ali ako bi se dobro upravljalo gradom, nema za to potrebe”, smatra Lovrić.

Komentirao je i ostavštinu pokojnog gradonačelnika Milana Bandića.

– Apsurd je da je žičara davno završena, a još uvijek ne radi?

“Preuranjeno je za objektivno sagledavanje, no uvjeren sam da će Milan Bandić biti valoriziran kao jedan od najzaslužnijih Zagrepčana u njegovoj povijesti. Mi danas nemamo čovjeka koji je tako izgarao za Zagreb kao Bandić. Imamo suprotnost”, izjavio je Lovrić, a na pitanje ima li Stranka rada i solidarnosti budućnost poručio je da će se to tek vidjeti i da sve ovisi o vodstvu. Na pitanje očekuje li prijevremene izbore odgovorio je:

“Mogli bi se dogoditi ako bi koalicijski partner, SDP, odustao od koalicije, ali to je teško očekivati. Oni će sada uhljebiti veliki broj svojih članova što nisu mogli godinama. Teško se tako raskidaju koalicije”.


Komentari