ČEKA LI NAS OPET LJETO NA SAVI? Anka Mrak Taritaš zna što bi napravila s praznim prostorom uz najveću rijeku u gradu

Foot: Marko Lukunic/PIXSELL

Kandidatkinja GLAS-a za gradonačelnicu Zagreba, Anka Mrak Taritaš, predstavila je u utorak s kandidatima za zamjenike Markom Torjancem i Mirandom Mrsićem (Demokrati) koncept oživljavanja zagrebačke kulture na obali Save.

“Zagreb se nije razvio uz Savu, ali to ne znači da grad treba od rijeke bježati, dapače, ona mora postati i ostati mjesto života, prostor za sport, rekreaciju, kulturu, zabavu i uživanje u prirodi”, rekla je Mrak-Taritaš na konferenciji za medije na savskom nasipu ispod Hendrixovog mosta te istaknula da je zadnjih petnaest godina u Zagrebu „sve ili namjerno uništeno ili propalo zbog nemara i nebrige pa tako i nezavisna kulturna scena i klupska kultura”. Dodala je kako je savski nasip odlično mjesto za razne sadržaje koji Zagrepčanima i Zagrepčankama mogu biti na raspolaganju 24 sata dnevno.

“Pametnim promišljanjem na Savu se brzo može vratiti život, a mi znamo kako, za razliku od sadašnje gradske uprave“, rekla je Mrak-Taritaš te podsjetila na projekt „Ljeto na Savi“ koji je, kako kaže, “koštao 15 milijuna kuna, nikog nikad tamo nije bilo i na kraju je sve odnijela Sava”.

Kandidat za zamjenika gradonačelnice Marko Torjanac, koji je osmislio plan vraćanja kulture na Savu, podsjetio je da je prije 15 godina gradska vlast “ugasila urbanu kulturu koja se razvila uz savski nasip“ te istaknuo kako je plan „ponovno oživjeti taj prostor raznim cjelodnevnim sadržajima za sve uzraste”. “Početkom 2000-ih ovdje su svirali tada mladi bandovi kao što su Vatra i Svadbas te nastupali stand-up komičari i naš plan je prostor uz Savu ponovno pretvoriti u mjesto gdje se razvija nezavisna kulturna scena u Zagrebu“, rekao je Torjanac. Istaknuo je da se preko dana na tom prostoru mogu održavati razne umjetničke radionice,  tečajevi i programi, a navečer „klupski program i zabava do dugo u noć”.

Drugi kandidat za zamjenika gradonačelnice, Mirando Mrsić, istaknuo je da je obala Save vrijedan, a neiskorišteni prostor u Zagrebu te kako “zagrebačka vlast s pokojnim gradonačelnikom i  Jelenom Pavičević Vukičević na čelu nije bila sposobna nigdje napraviti ništa pa tako ni na Savi”.


Komentari