Čak 44-ero građana želi biti Tomaševićev pročelnik: Kandidati anonimni, ni gradonačelnik ne zna tko su

Foto: Davorin Visnjic/pixsell

Na natječaj za tri pozicije u uredu zagrebačkog gradonačelnika Tomislava Tomaševića javilo se ukupno 44 kandidata i kandidatkinja. Natječaji su raspisani u rujnu za radna mjesta pročelnika za Ured gradonačelnika, Gradski kontrolni ured i Gradski ured za upravljanje imovinom.

Oglasna ploča gradske uprave navodi kako je 44 kandidata zadovoljilo formalne uvjete natječaja te ih 25. listopada očekuje grupno testiranje. GDPR i zaštita podataka preokrenuli su ploču i dosadašnja praksa javnog otkrivanja imena kandidata na oglasnoj ploči zamijenjena je anonimnošću i šiframa. Tako Jutarnji list ističe primjere osoba pod imenom ACV78618 i ŽM53670, koji se javljaju za pročelničku poziciju Ureda gradonačelnika, dok je ĐM13905 kandidat ili kandidatkinja za čelnu poziciju šefa ili šefice Gradskog kontrolnog ureda. Jutarnji je također neslužbeno doznao kako ni Tomašević, kao ni njegovi zamjenici u ovoj fazi ne znaju imena kandidata jer cijeli natječaj provodi povjerenstvo koje je je zagrebački gradonačelnik sam odredio.

“Dok postupak izbora traje, a nitko formalno nije izabran, kandidati imaju pravo na zaštitu identiteta na temelju Uredbe o zaštiti podataka”, poručuju iz Grada.

Pročelnici se imenuju na četiri godine, a prije samog mandata očekuje ih i tri mjeseca probnog rada. Pored trenutna tri natječaja, Tomašević je morao raspisati i javne pozive za ostale pročelničke funkcije čiji je pak rok prijave do 31. listopada. Podsjetimo, Tomašević ej donio odluku o  smanjenju pročelničkih ureda s trenutnih 27 na 16. Ipak, odluka o smanjenju pročelnika neće stupiti na snagu do kraja godine pa se stoga i izbori za novog pročelnika mogu razvući do tada.

Kako je Večernji izvijestio još u srpnju, 16 ureda koji će djelovati u Zagrebu nakon Tomaševićeva preustroja i potvrde Gradske skupštine su: Stručna služba gradske uprave; Ured gradonačelnika; Gradski ured za unutarnju reviziju i kontrolu; Gradski ured za opću upravu i imovinsko-pravne poslove; Gradski ured za financije i javnu nabavu; Gradski ured za gospodarstvo, ekološku održivost i strategijsko planiranje; Gradski ured za obrazovanje, sport i mlade; Gradski ured za kulturu, međugradsku i međunarodnu suradnju i civilno društvo; Gradski ured za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom; Gradski ured za obnovu, izgradnju, prostorno uređenje, graditeljstvo, komunalne poslove i promet; Gradski ured za upravljanje imovinom i stanovanje; Gradski ured za katastar i geodetske poslove; Gradski ured za mjesnu samoupravu, civilnu zaštitu i sigurnost; Gradski zavod za zaštitu spomenika kulture i prirode; Služba za informacijski sustav i tehničke poslove te Stručna služba Gradske skupštine.

Podsjetimo, Tomašević je još tijekom izborne kampanje izjavio kako očekuje da pročelnici Milana Bandića svoje mandate stave na raspolaganje. Tako su čelnici i suradnici bivšeg gradonačelnika Mirka Jozić (Gradski ured za gospodarstvo), Miro Laco (Ured gradonačelnika), Ivica Lovrić (Gradski ured za obrazovanje), dali ostavke i prebacili se na savjetnička mjesta. Pavle Kalinić je otišao nakon što mu je ukinut Ured za upravljanje u hitnim situacijama. Sa svojih pročelničkih pozicija smijenjeni su Ana Matijević (gradski kontrolni ured), Milana Vuković Runjić (Gradski ured za kulturu), Zlatko Makar (Ured za Imovinsko-pravne poslove), Stipe Tutiš (Gradski zavod za zaštitu spomenika), Vjekoslav Jeleč (Gradski ured za zdravstvo) i Sanja Cvijeta Jerković (Ured za strateško planiranje) dok je pročelnica Stručne službe Andrea Šulentić uhićena unutar USKOK-ove akcije za vezane uz zagrebački Advent.

Bivša pročelnica Mirka Jozić također je pod povećalom javnosti, ali i PNUSKOKA dok je u tijeku istraga sigurnosne tvrtke Bilić – Erić. Kako je tvrtka u vlasništvu njenog supruga Matije Jozića, sumnja se na potencijalno pogodovanje u poslovanju te tvrtke s gradom u vrijeme Bandića. Tomašević je nedavno otkrio kako je Bilić-Erić od grada Zagreba dobio 26 milijuna za čuvanje praznih gradskih stanova.


Komentari