Busaju se o prsa kada je dobra reklama u pitanju, no ovim pitanjem, unatoč apelima, nije se bavila nijedna politička stranka

Patrik Macek/PIXSELL

Napaćeni Hrvatski studiji poslužili su kao dobar PR prije nekoliko mjeseci, godinu dana prekasno nakon studentskih prosvjeda, no postoji problem s kojim se bore već 18 godina

Razvoju tehnologije ne nazire se kraj, više gotovo pa ne moramo ni izlaziti iz kuće, a društvene mreže postale su odlična platforma za reklamu i PR, što su posebno dobro primijetili političari. Zahvaljujući tome svakog dana svjedočimo različitim objavama, fotografijama i videima uz nevjerojatne performanse ljudi koje smo birali da sjede u udobnim klupama Hrvatskog sabora i da odlučuju o našim sudbinama. No, više griju klupe nego se iz njih dižu, od svojih udobno smještenih stražnjica pa sve do svojih glasova za narod.

Naravno, ne smijemo zaobići ni tromost institucija kada je u pitanju hrvatsko visoko obrazovanje, a ovaj put osvrnut ćemo se na Hrvatske studije i blaženu kroatologiju. Ako ste pet godina studirali na Hrvatskim studijima i diplomirali kroatologiju na nastavničkom smjeru, u nadi da ćete jednom moći prenijeti mladima svoje znanje, onda žali Bože tih nada jer je vaš rad onemogućen ili ilegalan, što su već previše puta diplomirani kroatolozi i magistri edukacije kroatologije govorili nadležnima. Zašto? Jedno od najvažnijih pitanja hrvatskog visokog obrazovanja vezanog uz nastavničke smjerove, pitanje Pravilnika o stručnoj spremi i pedagoško-psihološkom obrazovanju učitelja i stručnih suradnika u osnovnom školstvu, do danas je neriješeno.

Naime, Pravilnik se nije mijenjao ni dopunjavao od 1996. godine jer kada je Pravilnik donesen, nije bilo diplomiranih kroatologa budući da je studij osnovan dvije godine ranije. Stoga se niti nisu mogli naći u točki 2. ovoga Pravilnika koji propisuje da nastavu iz hrvatskoga jezika i književnosti može izvoditi profesor hrvatskog jezika i književnosti i profesor jugoslavenskih jezika i književnosti, koji je diplomirao do 1991. godine, s temeljnim studijem hrvatskog jezika i književnosti.

U međuvremenu su mnogi hrvatski fakulteti uveli nove studijske smjerove i “bolonju” pa stručna sprema diplomanata nije usklađena sa starim Pravilnikom. Šteta riječi jer je nastavni plan i program koji tijekom studija prošli kroatologe itekako osposobljava za rad u školi, i to i u srednjoj i u osnovnoj školi.

Mijenjala se godina na kalendaru, godišnja doba, Vlade i ministri, a naša pisma i dalje stoje u ladici. Znate li koliko dugo magistri kroatologije čekaju odgovor koji ne glasi “da je u procesu” i rješenje istog? 18 godina. 18 godina traje ova borba s vjetrenjačama. Dok studenti nisu dizali ruke od svega, to su napravili oni koje smo odabrali da nastave našu borbu u vašem svetom domu. A vama se neda, valjda preloš PR za stranku? Treba pomno birati kojim ćete se problemima baviti, ne donosi svaki glas.

Busate se o prsa kako bi sami sebi stvorili dobar PR, dičite se da ste glas naroda, da su mladi prioritet “jer na njima sve ostaje”, tvrdite ne želite da odlaze već da ostanu, a što ste napravili po pitanju obrazovanja? Od Hrvatskih studija do Šumarskog pa sve do Učiteljskog fakulteta. Ostaju nam samo fotografije s prosvjeda kao dokaz da ste bili tamo. Bila je i drvena klupa, ulična lampa, tramvajska stanica… Pričate o odgoju, obrazovanju i mladima, a dižete ruke kada je već prekasno i kada shvatite da vam nedostaje glasova. Još je tužnije što u tim klupama sjede upravo profesori, čak i diplomirani kroatolozi, a znate kome se budući profesori mogu obratiti? Nikome.

Obrazovanje vam nije prioritet. Mladi vam nisu prioritet. Dobar PR bez pokrića je vaš prioritet.

Razuzdani egoisti i oportunisti, otuđeni od svoje sredine, zloupotrebljavaju svu svoju moć i bogatstvo, osjetljivi i imuni na moral dok upirom prstom na druge, skrivajući svoju moralnu kaljužu koja kola kroz njih od samog početka. Podsviješću upravljaju mržnja, “nezdravi međuljudski odnosi” i žeđ za moći i bogatstvom. “Truplo gnjilih pogleda”, isprazne floskule i prazne retorike. I obećanja aristrokracije s Gornjeg grada.


Komentari