BURNO ZBOG ODLUKE SUDA Zastupnici raspravljali u studiju: ‘Zašto mjera RO nije uvedena ni u jednom drugom gradu, ako je zaista tako dobra?’

Screenshot HRT

O odluci Visokog upravnog suda kojom mjera roditelj odgojitelj ostaje u Zagrebu, dok ne odluče o tome je li zakonita ili ne, u emisiji “U mreži Prvog” govorili su Iva Ivšić iz Možemo!, Mislav Herman iz HDZ-a, Ivica Lovrić iz stranke BM 365 te Viktor Gotovac iz SDP-a.

Ivšić: Ovo nije poraz

“Ne bih rekla da je ovo poraz gradske vlasti”, poručila je Ivšić i naglasila da se radi o privremenoj obustavi odluke te da odluka nije ušla u meritum. Navela je i argumente za ukidanje mjere i poručila da mjera nije postigla demografski učinak koji je bio jedan od ciljeva. Ivšić smatra da je upitna i ustavnost mjera jer se zbog nje djeca nisu mogla upisivati u vrtiće, a korisnicima je zabranjeno zapošljavanje.

“Od 2016. na mjeru je potrošena 1,8 milijarda kuna i mjera ugrožava opstojnost proračuna”, upozorila je Ivšić.

Lovrić: Aktualna vlast je prekršila obećanje

Inicijator zahtjeva pred sudom i posebni savjetnik gradonačelnika Ivica Lovrić kaže da mu zbog odluke na Skupštini nije preostalo ništa drugo, nego da kroz obraćanje sudu, pokuša zaštiti, kako kaže, “30 000 najugroženijih sugrađana”. Lovrić smatra da je time zaštitio i vladavinu prava.

“Aktualna vlast površno je pristupila tom problemu, u vrijeme predizborne kampanje najavljivali su da mjeru neće ukidati, nažalost prekršili su obećanje s jednim površnim obrazloženjem, a jučer je zamjenica gradonačelnika Zagreba Danijela Dolenec rekla da nisu niti napravili duboku analizu jer korisnici nisu htjeli sudjelovati u njoj”, upozorio je Lovrić.

Herman: Vrtićka sezona je spašena

Viktor Gotovac (SDP) ističe da ova odluka nije očitovanje o zakonitosti same mjere te da se time otvara prostor za dijalog. Odluku suda, pozdravio je Mislav Herman. Također je izrazio nadu da će tom odlukom prava roditelja ostati netaknuta.

“Ako je mjera doista tako dobra, a znamo za nju od 2016., zašto ona nije uvedena niti u jednom gradu u Hrvatskoj, uvedena je samo u tri manje općine”, pita se Ivšić i dodaje da će se morati ići u rebalans, ako se sredstva budu morala nastaviti isplaćivati.

Lovrić pak smatra da mjera RO rješava problem nedostatka mjesta u vrtićima i ističe da aktualna gradska vlast u 11 mjeseci nije otvorila niti jedno novo vrtićko mjesto. Gotovac kaže da je SDP uputio prijedlog da se valorizira i evaluira ono što se poduzelo kao kompenzacijska mjera u Gradsku skupštinu.

Herman smatra da je obustava ukidanja te mjere “spasila” vrtićku sezonu. Na samom kraju, HDZ-ovac se zapitao što bi se dogodilo kada bi roditelji nekoliko tisuća djece tražili upis u vrtiće s obzirom na trenutačne kapacitete.

Komentari