Bukti ideološki rat za čelo najvećeg gradskog muzeja, zaposlenicima pisali da su ustaše, reagirala i policija

Screenshot N1

Mediji ovih dana s posebnim zanimanjem prate izbor za šefa Muzeja Grada Zagreba, najvećeg gradskog muzeja, a spominje se čak i poništenje natječaja. Situacija je eskalirala do te mjere da je favoritkinja, Ana Kutleša zvala i policiju.

”Ja sam podnijela tužbu AZOP-u, Agenciji za zaštitu osobnih podataka. Naime, nije prošao rok od 45 dana od roka za prijavu, a moji su podaci bili već objavljeni u javnosti, u pismu koje je potpisano kolektivno. Nije dopušteno izlaziti u javnost s podacima prikupljenim u svrhu provedbe natječaja. Mene se u javnim istupima kvalificira kao osobu koja nema uvjeta što je naprosto netočno”, tvrdi Kutleša, a prenosi Jutarnji.

Brani se kako je u natječaju bio uvjet ili pet godina rada u muzeju ili deset godina iskustva rada u kulturi, što ona, kako tvrdi, ima.

”U udruzi Blok sam deset godina, što sam i dokazala dokumentima, a prije toga sam radila i u galeriji Miroslav Kraljević”, govori kustosica Ana Kutleša, koju su ovih dana više puta prozvali djelatnici Muzeja grada Zagreba i koja slovi za favoritkinju vladajuće garniture Možemo.

Tri protiv dva

Od Upravnog vijeća koje čini pet članova, tri su člana, podsjetimo, glasala za Kutlešu, koja radi u udruzi Lokalna baza za osvježenje kulture BLOK i jedna je od autorica projekta Mapiranje Trešnjevke. Dvoje ih je glasalo za muzejsku savjetnicu iz Etnografskog muzeja Zvjezdanu Antoš. Troje koji su dali glas Ani Kutleša su Tvrtko Jakovina, Maroje Mrduljaš i Iva Prosoli Stojkovska, a za Zvjezdanu Antoš glasali su Boris Mašić i Miljenko Gregl.

Neslužbeno se doznaje kako je natječaj u međuvremenu i proglašen nevažećim, te će se raspisati novi. To će biti šesti natječaj za ovu poziciju u posljednje dvije godine, navodi Jutarnji.

Optužbe za aktivizam i političku ideologiju

Kutleša je u pismima, osim zbog stručnosti prozivana i zbog ideologije, navodi Jutarnji. Naime, novo pismo zaposlenika, koje je uslijedilo nakon prvog, bilo je politički profilirano: Ana Kutleša predstavnica je zagrebačke aktivističke scene, čije je djelovanje obilježeno političkom ideologijom, napisali su zaposlenici.

”Udruga BLOK, u kojoj radi, organizira političke škole za umjetnike kao obrazovni program kojim se nudi indoktrinirani pristup politizaciji umjetnosti i kulture s namjerom politiziranja i poticanja na angažman umjetničkih i kulturnih radnika. Iza programatske sintagme o borbi za bolje radne uvjete kulturnih radnika i iz djelovanja BLOK-a razotkriva se aktivizam usmjeren protiv kapitalizma, ali i neutemeljena radikalna kritika rada radnika u kulturnim ustanovama”, navodi se u pismu i nastavlja:

”Krug bliskih suradnika Ane Kutleša neutemeljeno javno proziva radnike Muzeja grada Zagreba na društvenim mrežama za uhljebništvo, neznanje, nerad, antisemitizam, desničarenje i reviziju povijesti, a u medijima se ideološki obračunava s njihovim tobože neangažiranim radom koji nije na tragu promišljanja nove ljevice. Neki od suradnika Ane Kutleša širili su mržnju na Facebooku Muzeja grada Zagreba, a na društvenim mrežama izjavljivali su da će preuzeti Muzej nakon pobjede Možemo! na izborima”.

Živio komunizam na vratima

Prozvana Kutleša na sve to odgovara kako dio ljudi ne shvaća da je ideologija vrijednosni okvir.

”Navedite mi jedan primjer muzeja koji nema neku svoju ideologiju. To ne mora biti pojednostavljeno lijevo ili desno, ustaše ili partizani. A danas me dočekao na vratima prostora u kojemu radim natpis, isprintan na A4 papiru, na kojemu piše Živio komunizam. Odmah sam ga skinula, nisam ga fotografirala, nisam se snašla”, govori i dodaje kako je zbog toga pozvala i policiju koja je izvršila očevid.

Zaposlenici su u obraćanju gradonačelniku Tomislav Tomaševiću naveli i kako im se čini da je izbor ravnatelja/ravnateljice Muzeja grada Zagreba tek puka provedba političke agende preuzimanja kulturnih institucija s vrha Možemo!, a ne briga za javni interes.

Jedan od kustosa, s kojim je Jutarnji razgovarali off the record, rekao je da već neko vrijeme traje hajka na njih preko društvenih mreža, da su ih vrijeđali proizvoljno, pisalo se da su ustaše ili uhljebi, sve to pod nadimcima, no mogli su pretpostaviti o kome je riječ, govori.


Komentari