BROJ KOJI JE PODIGAO PRAŠINU: Konačno otkriveno tko stoji iza pozivanja birača da ne podrže Škare Ožbolt

Foto: HRT/Screenshot

HAKOM (Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti) je proveo inspekcijski nadzor nad operaterom 4Tel Telekomunikacije, kako bi se utvrdilo tko je koristio sporni broj 01 314 1505 i prilikom anketiranja među biračima širio neistine o pojedinim kandidatima za gradonačelničku fotelju u  Zagrebu. Podsjetimo, sve je počele kada je nezavisna kandidatkinja Vesna Škare Ožbolt u emisiji otvoreno rekla da netko prilikom anketiranja uznemirava njezine birače i govori im da surađuje sa Srbima. Zbog toga je i podnijela kaznenu prijavu, a požalili su se i iz redova Mosta kako se netko koristi prljavom kampanjom.

Iz provedene inspekcije utvrđeno je kako je broj koristila tvrtka Akter Public, a izvještaj HAKOM-a prenosi u cijelosti.

“Inspektor elektroničkih komunikacija Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti (dalje: inspektor) pokrenuo je inspekcijski nadzor nad operatorom javnih komunikacijskih usluga 4Tel Telekomunikacije d.o.o. iz Samobora (dalje: 4Tel) zbog nemogućnosti jasnog utvrđivanja korisnika broja 385 1 3141 505. Naime, HAKOM je zaprimio 6. svibnja 2021. prijavu Izbornog povjerenstva Grada Zagreba o zlouporabi broja 385 1 3141 505 te nakon što je utvrđeno u evidenciji HAKOM-a da je broj primarnom dodjelom dodijeljen 4Tel-u, poslan je zahtjev za očitovanje 4Tel-u o korisniku koji koristi navedeni broj. 4Tel je dostavio u svom očitovanju kako je broj dodijeljen korisniku Akter Public d.o.o. iz Zagreba (dalje: Akter Public). S obzirom da je Akter Public, nakon što je očitovanje o korisniku broja dostavljeno Izbornom povjerenstvu Grada Zagreba dostavio očitovanje HAKOM-u da nije korisnik predmetnog broja, inspektor je odlučio o potrebi otvaranja inspekcijskog nadzora kako bi se utvrdile sve potrebne činjenice i nedvojbeno utvrdio korisnik predmetnog broja. Slijedom navedenog, 13. svibnja 2021., od 4Tel-a zatražena je dostava informacije korisnika broja 385 1 3141 505 te je zatražena dostava dokumentacije iz koje se može nedvojbeno potvrditi navod o dostavljenom korisniku broja. Istog dana 4Tel je dostavio ponovljenu informaciju kako je korisnik broja Akter Public te je kao dokaz dostavio popisani Ugovor između 4Tel-a i Akter Public-a. Dodatno, 4Tel dostavlja ispise iz sustava iz kojih je vidljivo da navedeni broj koristi Akter Public. Tijekom istog dana Akter Public je dostavio očitovanje HAKOM-u kako je došlo do nesporazuma te da povlače prijavu o tome da nisu korisnici broja.

Nastavno na očitovanje, inspektor je izvršio provjeru sveukupne dostavljene dokumentacije, kao i čitavu korespondenciju između svih strana u ovom postupku te utvrdio sljedeće. Iako 4Tel nema potpisani dokument dvije strane iz kojeg se nedvojbeno može utvrditi kako je broj 385 1 3141 505 sekundarno dodijeljen Akter Public-u, temeljem Ugovora se može utvrditi kako su u poslovnom odnosu, a što je temelj navodima kako je u sustavima 4Tel-a predmetni broj vođen pod korisnikom Akter Public.

S obzirom da je Akter Public za vrijeme trajanje inspekcijskog nadzora povukao svoju prijavu i ne negira da je korisnik broja, inspektor je u ovom slučaju unatoč nepotpunoj dokumentaciji utvrdio kako je korisnik predmetnog broja Akter Public”, stoji u rješenju HAKOM-a.

Ova firma, između ostalog provodi ankete za Domovinski pokret što oni ne negiraju, no ističu kako nemaju saznanja o širenju neistina među biračima.

Akterpublic tvrdi da nemaju veze sa spornim brojem

Nešto kasnije, oglasili su se iz Akterpublica te odbacuju svaki navod koji ih dovodi u vezu sa spornim brojem. Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

“Shodno rješenju koju je Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (u nastavku: HAKOM) objavila dana 14.05.2021. vezano uz utvrđivanje korisnika broja 38513141505, dužni smo reagirati na neistinitost činjenica koje HAKOM navodi u obrazloženju rješenja.

Agencija Akterpublic ima potpisan jedan jedini ugovor s tvrtkom 4Tel Telekomunikacije d.o.o. po kojem nam je za potrebe provođenja ankete dodijeljena numeracija u nizu od sljedećih 50 brojeva: 38514242900-38514242949. To su jedini brojevi s kojih smo proveli ankete za naručitelja Z1 Televiziju.

Ne postoji nikakav dodatak navedenom ugovoru, niti smo ikada od 4Tel Telekomunikacija tražili izuzeće ili izmjene brojeva iz dodijeljene numeracije. Također, niti u jednom trenutku nismo ovlastili niti jednu drugu stranu da učini bilo kakve izmjene i izuzeća u telefonskom broju umjesto nas, stoga odbacujemo svaki navod koji nas dovodi u vezu sa spornim brojem 38513141505.

Dana 13.05.2021. poslali smo dopis u HAKOM u kojem smo tražili da se povuče naša prijava prema 4Tel Telekomunikacije zbog nesporazuma do kojeg je došlo u toj istoj tvrtki, od koje se očekivalo da riješi  pitanje vlasništva nad spornim brojem i da nakon toga komunicira javnosti pravog vlasnika broja. Jasno je da tvrtka 4Tel Telekomunikacije to do sada nije riješila jer ne vodi evidenciju sekundarno dodijeljenih adresa i brojeva, što je vidljivo i iz HAKOM-ovog rješenja (točka II.). Ne vođenjem evidencije od strane 4Tel Telekomunikacije d.o.o. očito je da se sporni broj pripisao našoj numeraciji.

Nadalje, HAKOM u svom obrazloženju pogrešno izjavljuje da ne negiramo da smo korisnik broja, jer to također niti u jednom trenutku nismo izjavili u našem povlačenju prijave koja je HAKOM-u poslana 13.05.2021.

Tvrdimo i dalje da se nikada nismo koristili brojem 38513141505, već isključivo gore spomenutim brojevima koji su nam dodijeljeni numeracijom po ugovornom odnosu s tvrtkom 4Tel Telekomunikacije d.o.o. i taj broj nema nikakve veze a nama”, stoji u priopćenju.


Komentari