‘BM365 I HDZ SU ODGOVORNI’! Klisović komentirao aktualna politička događanja i uhićenja: ‘Uvijek se pričalo da je grad u čvrstom stisku korupcijske hobotnice’

Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Joško Klisović, predsjednik Skupštine grada Zagreba, gostovao je u Terapiji Marijana Opačka na Z1 televiziji, u kojoj je razgovarao o aktualnim političkim događanjima, ali je komentirao i nedavne akcije policije i USKOK-a, koje su završile brojnim uhićenjima.

Klisović tako kaže da se među Zagrepčanima uvijek pričalo da je grad u čvrstom stisku korupcijske hobotnice te smatra da su dosadašnja uhićenja samo vrh sante leda, pa da će se ona, zahvaljujući istragama i pravosudnim tijelima, nastaviti događati.

“Ono sramotno zbog čega se svi sramimo sada postaje činjenica koja će vjerojatno u sudskim postupcima biti i dokazana. Naravno svi su nevini dok im se ne dokaže krivnja. Ali ja očekujem da će sudski postupci koji će najvjerojatnije biti pokrenuti dovesti do epiloga, do presude i da će se onda poslati poruka svima onima koji se i dalje namjeravaju baviti koruptivnim radnjama, da se to ne isplati”, objašnjava Klisović.

‘Dvije godine postupka bilo je sasvim dovoljno za pokretanje istrage’

Pravosudna tijela, kako kaže, imaju svoju logiku djelovanja te da kad su spremna predočiti dokaze, pokreću postupak prema javnom tužitelju i sudu, no dodaje da nas iskustvo uči kako su politički važni događaji, poput izbora, uvijek uzimani u obzir, pa iako nemamo dokaze za to, vidimo kako stvari funkcioniraju.

No, Klisović vjeruje da je dvije godine postupka bilo sasvim dovoljno za pokretanje istrage, no činjenica je da je pokojni gradonačelnik Milan Bandić, tada držao većinu HDZ-u u Saboru i da bi se ta većina onda značajno uzdrmala.

“Takve stvari kada se plasiraju pred izbore, sigurno da građani imaju određeno mišljenje o tome i da ono onda može utjecati na njihovu konačnu prosudbu za koga će glasati. No ja mislim da su se u ovom sada slučaju građani u velikom, predominantnom broju odlučili za promjene”, dodaje.

Pod promjene, ističe, podrazumijeva SDP i Možemo!, jer još nisu obnašali vlast u prethodnim mandatima, niti su bili dio Bandićeve koalicije. Osim toga, u svojim su kampanjama isticali borbu protiv korupcije, transparentnost financija i novi model upravljanja gradom.

Klisović najavljivao još drastičnije smanjenje pročelnika

“Ako imate žičaru koja košta prvo 300 milijuna, a završi 750 milijuna, negdje je nestalo tih 450 milijuna kuna. Pazite kolika je to šteta za gradski proračun, a on je u velikom minusu”, upozorava Klisović te smatra da je dosadašnje upravljanje gradom oštetilo povjerenje građana u Grad Zagreb, koje Možemo! i SDP, žele vratiti.

Komentirao je i smanjenje broja pročelnika, pa kaže da je to bio dio njihove kampanje i prije nego što su znali da će USKOK i policija izaći s istragama te da je tada najavljivao još drastičnije smanjenje nego što je to činio novi gradonačelnik Tomislav Tomašević.

Spomenuo je i kako je bivši ravnatelj bolnice Srebrnjak, Boro Nogalo, zatražio sastanak te kaže da će ga primiti.

“Inače ima praksu primati građane i udruge građana, on će biti samo jedan od građana koje ću ja primiti. U ovom slučaju on je bivši ravnatelj bolnice Srebrenjak koji je sigurno informiran o situaciji u bolnici. Bit će mi drago i zanimljivo čuti i njegov pogled”, rekao je.

Klisović također tvrdi da je SDP upite na Srebrnjak i adventske kućice, podnio gradskoj skupštini još 201. godine, no njihove odluke i zaključci nisu mogli proći, jer nisu imali većinu.

Smatra da će BM365 i HDZ dati podršku organima koji vode istragu

“Ako su istrage bile potaknute našim radom u skupštini onda je to dobro. Da je bar netko slušao naše izjave u skupštini i pokrenuo istragu kada već HDZ i stranka Milana Bandića nisu dozvoljavale da se neka odluka ili zaključak donese po tim pitanjima”, dodaje.

Budući da su BM365 i HDZ politički odgovorni za sve što se događalo u zadnje četiri godine, Klisović smatra da će oni dati podršku državnim organima koji vode istragu te da se neće puno “petljati”, jer bi moglo doći do toga da se rasprava razvija na način na koji oni to ne žele.

Osim toga, kaže i da će skupštinu voditi korektno i konstruktivno te da će svakom zastupniku koji predstavlja Zagrepčane, dati priliku da obnaša tu dužnost najbolje i najučinkovitije moguće. Iz tog je razloga organizirao i orijentacijski tečaj, kako bi se novi članovi skupštine što bolje upoznali sa svojim pravima i dužnostima.

Priopćio je i da se do prve radne sjednice vraćaju u staru gradsku vijećnicu koja je oštećena u potresu.

“Ona je bila stvarno dosta uzdrmana i oštećena u potresu, dočekat će u punom sjaju svoje zastupnike na prvoj radnoj sjednici. Sjednice su otvorene za javnost tako da će građani moći gledati i biti prisutni”, rekao je Klisović.

U vođenju skupštine treba biti profesionalan

Dotaknuo se i imenovanja šefa Holdinga, za koje kaže da nije išlo na izbor u skupštinu, zato što to omogućuje Zakon o lokalnoj i područnoj samoupravi, no ističe da će se na sljedećoj sjednici imenovati ravnatelji kazališta, kulturnih centara i tako dalje.

Skupština je, kako kaže, izuzetno važna u segmentu donošenja odluka te dnevno ima mnoštvo sastanaka s političkim strankama, klubovima, zastupnicima, građanima, udrugama i medijima. Objašnjava i da u skupštini ima 50 ljudi koji su kao svojevrsna stručna sllužba te da zajedno s njim omogućuju da funkcioniraju na najbolji mogući način.

“Ne možete vi biti u radnom odnosu negdje drugdje, biti na poslu od devet do pet i onda u šest sati doći u skupštinu kada je već gotovo radno vrijeme i nikoga nema, kada i dionici s kojima morate razgovarati također više nisu aktivni nego su u slobodnom vremenu. To bi bilo nemoguće, to bi značilo da netko drugi vodi skupštinu, a vi se pojavljujete jednom mjesečno da vodite sjednicu jedan dan. To ne znači da ste stvarno u pravom smislu predsjednik skupštine i da brinete o cjelini institucije kojoj ste na čelu. Zato mislim da treba biti profesionalan”, objašnjava Klisović.

Neće se kandidirati za predsjednika gradske organizacije SDP-a

Što se tiče unutarstranačke situacije, kaže da je u SDP-u bilo sukoba koji su javno općepoznati, pa da ih je to značajno oslabilo iznutra, što ih je dovelo i do poražavajućih rezultata.

“Mislim da su predsjednik stranke i predsjedništvo shvatili da je takvo stanje neodrživo i da moramo povući određene poteze kako bi se stranka modernizirala i reformirala. U tom smislu predsjedništvo stranke se i sastalo prošli tjedan i utvrdilo kriterije za primanje članova kada je članstvo u Zagrebu raspušteno”, rekao je Klisović dodajući da u stranku nisu dobrodošli oni koji su naštetili njenom ugledu.

“Svatko onaj koji šteti ugledu stranke, koji radi protivno interesima stranke, a posebice u predizborno vrijeme, sigurno ne zaslužuje biti članom te stranke. Da ja tako radim protiv svoje članke, onda bih se sam iz nje isključio i upisao se negdje gdje mislim da mogu sebe bolje realizirati u političkom radu”, zaključio je.

Kandidirati se za predsjednika gradske organizacije SDP-a, odgovara, neće, jer je usredotočen na poslove u skupštini.


Komentari