BITNO JE SUDJELOVATI? Evo kakav je Filipović bio u košarci, u Americi odigrao 39 minuta u dvije godine

Foto: Marin Tironi/PIXSELL

Davor Filipović, HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Zagreba, u više je navrata govorio o svojoj ljubavi prema košarci, a u kampanji je čak najavljivao i kako će Ciboni vratiti staru slavu.

Naime, Filipović je u mladosti bio aktivan košarkaš, pa i hrvatski reprezentativac u mlađim kategorijama, a 2002. je bio član generacije koja je s kasnijim seniorskim reprezentativcima Rokom Ukićem, Markom Tomasom, Markom Banićem i Dragom Pašalićem osvojila juniorsko europsko zlato, piše Index.

Iako nije bio među važnijim igračima, igrao je na sva tri velika natjecanja, sve do isteka juniorskog staža. Nakon što je prošao mlađe kategorije u KK Splitu, otišao je u SAD na studij Business Managementa na sveučilište Fairleigh Dickinson u New Jerseyu i bio član njegove košarkaške momčadi.

Nakon toga vratio se u hrvatsku košarku, pa iako se na stranicama HKS-a ne mogu pronaći podaci o njemu, na opskurnijim stranicama registrirano je da je od 2004. do 2006. igrao za sinjski Alkar, a 2009./10. za Jadran iz Rijeke. Na temelju dostupnih statistika vidi se da nije bio osobit potencijal za profesionalnu košarku, piše dalje spomenuti medij.

U pohodu na europsko zlato dobio je 26 minuta na parketu protiv Latvije, ali nije se iskazao i postigao je samo tri poena. U nastavku turnira ni na jednoj utakmici nije igrao više od osam minuta. Postigao je ukupno osam poena, odnosno jedan po utakmici, a pogodio je samo jedan od 12 šuteva iz igre.

Iduće godine ekipi se pridružuju godinu mlađi Damir Markota i Hrvoje Perić, a na Svjetskom prvenstvu U-19 reprezentacija završila je na četvrtom mjestu. Filipoviću je na tom natjecanju minutaža narasla na 15 po utakmici, a postigao je ukupno 20 poena.

Na EP-u 2004. odigrao je dva skoro cijela susreta, na dva je u igri bio po sedam minuta, a na tri nije ni nastupio. Hrvatska je podbacila i završila na 12. mjestu, a Filipović na prosjeku od 1.8 poena.

U Americi nije ostavio ozbiljan trag. U dvije godine odigrao je ukupno 39 minuta na 11 utakmica i postigao ukupno osam koševa, s tim da u drugoj sezoni nije zabio niti jedan. Međutim, u tom kratkom razdoblju na parketu je uspio čak šest puta izgubiti loptu.

Po povratku iz Amerike, dvije je sezone igrao za sinjski Alkar te nastupio u 15 utakmica.

Iako je kao tinejdžer bio dovoljno dobar da tri godine zaredom bude dio juniorske reprezentacije na velikim natjecanjima, bio je jedan od mnogih koji su otpali prelaskom u seniorsku košarku. Za razliku od bivšeg suigrača Roka Ukića, koji i s 36 godina igra u svom KK Splitu, Filipović je odavno otišao u sasvim drugom smjeru.


Komentari