’BIT ĆE DOVOLJNO NOVCA ZA VRTIĆE’! Klisović o postupnom ukidanju mjere roditelj-odgojitelj, otkrio i kada zaključavaju apliciranje

Foto:Zeljko Lukunic /PIXSELL

Na konferenciji za medije na temu mladih, predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Joško Klisović najavio je da će se mjera potpore roditelj-odgajatelj postupno ukinuti budući da nije ostvarila demografski cilj. Tvrdi kako se od pokretanja mjere do danas, broj djece u Zagrebu nije povećao, a mjera je s druge strane grad sve više koštala te sada stoji 500 milijuna kuna.

I on se osvrnuo na činjenicu da zbog mjere roditelji nisu bili na tržištu rada, a ističe i kako će im, jednom kada djeca odrastu, biti teško i naći posao jer su dugo izbivali. Uz to, govori, djeci je potrebna socijalizacija.

S druge strane, tvrdi, novac će se preusmjeriti na vrtiće i druge gradske projekte koji se tiču djece, mladih, obitelji i zapošljavanja.

Bijeg od posla

Rekao je i kako je mjera rasla jer su “neki roditelji jednostavno vidjeli način kako da možda neki lošiji posao, koji im se ne sviđa, zamjene ostankom kod kuće i dobivanjem takve naknade”. Govori potom i da nitko neće odmah ostati bez naknade nego će se ista nastaviti izdavati, a roditeljima će biti dano dovoljno vremena da apliciraju i pronađu posao.

Što se pak tiče obitelji s vrlo niskim imovinskim prihodima i cenzusom, naveo je kako neće biti zaboravljene već će biti u mogućnosti primati sličnu mjeru.

Gdje će djeca?

Budući da Zagreb muku muči s manjkom mjesta u vrtićima, Klisović govori kako je pametnije da dio novca ide u vrtiće. Smatra i da bi taj novac bio dovoljan da se uvede besplatna prehrana u vrtiće, odnosno da vrtići u potpunosti budu besplatni, a još bi ostalo  za druge gradske projekte.

Što se pak tiče prestanka apliciranja kandidata, Klisović navodi kako to neće biti moguće jednom kada se odluči s revizijom mjere ići u Gradsku skupštinu, a još uvijek imaju za razraditi detalje prije nego istu upute dalje.


Komentari