Beroš otkrio hoće li u utrku za Zagreb, a dotaknuo se i pitanja pooštravanja mjera!

Foto: Ivan Peric / CROPIX

HDZ je uvjerljivi pobjednik parlamentarnih izbora, a u istom tonu razloga za slavlje ima i ministar zdravstva Vili Beroš.

Beroš je, naime, bio prvi na HDZ-ovoj izbornoj listi u X. izbornoj jedinici, s osvojenih čak 35.678 preferencijalnih glasova, odnosno 45,47% svih glasova liste.

Je li ga iznenadilo što je osvojio više glasova i od svog šefa Andreja Plenkovića te kako se osjeća dan nakon velike pobjede, Beroš je komentirao u RTL-u Danas, prenosi Index.

“Tijekom kampanje nisam bio orijentiran prema preferencijalnim glasovima, nego prema uspjehu čitave liste, to smo na neki način ostvarili i s tim rezultatima sam u cijelosti zadovoljan. Svjedočili smo naše rezultate, naš program, bavili se pozitivnom kampanjom, nismo se toliko bavili našim protivnicima tako da vjerujem da su građanke i građani prepoznali naše napore. I dosadašnje i one koje smo spremni poduzimati u budućnosti”, rekao je Beroš dodajući tome da je njegova ideja baviti se zdravstvenom politikom, ali da još nije razgovarao s Plenkovićem o tome hoće li ostati na poziciji ministra zdravstva.

Hoće li ići u utrku za Zagreb?

Na pitanje misli li druge godine na lokalnim izborima ići u utrku za gradonačelnika Zagreba, Beroš je odgovorio: “Rekao sam da bih se volio baviti zdravstvenom problematikom i rješavanjem tih nagomilanih problema. Prvog dana mandata razgovarali smo o listama čekanja, organizaciji zdravstvenog sustava i drugim elementima koji ne funkcioniraju na najbolji način, iako smo u koronakrizi savršeno kao zdravstveni sustav reagirali. Ali ima mjesta unapređenju i time bih se htio baviti. To znači ne u ovom trenutku.”

Izlaznost je bila nikad manja. Tko je kriv, strah od koronavirusa ili opća apatija? “Mislim da je riječ o kombinaciji faktora. Ljetno je vrijeme, zbog epidemije smo određene uvjete morali zadovoljiti, a pojedini nisu išli glasati zbog nezadovoljstva onime što se nudi”, smatra Beroš.

“Kada bi se svi pridržavali preporuka, o mjerama ne bismo razgovarali”

Po završetku izbora, počelo se govoriti o pooštravanju mjera zbog koronavirusa, ponajprije o zabrani obiteljskih okupljanja i vjenčanja.

“Trenutno smo evidentirali da su obiteljska okupljanja problem, kao što smo pred deset dana evidentirala noćne klubove i tada poduzeli mjere koje su dale rezultate. Razmišljamo o mjerama, ali to još u ovom trenutku nije na tapeti iako smo na Stožeru ujutro dugo razgovarali o koronakrizi. Mnoge su mjere na stolu, primijenit ćemo ih kao i do sada, u trenutku za koji smatramo da je optimalan”, rekao je Beroš ne otkrivajući detalje te dodao:

“Kada bi se svi pridržavali preporuka – fizički razmak, provođenje higijene – ne bismo o mjerama razgovarali”, dodaje.

No preporuka se baš nisu pridržavali ni sinoć u HDZ-ovom izbornom stožeru, pogotovo kada je u pitanju držanje distance.

“Bitno je da je taj skup ispred organizatora na adekvatan način organiziran. Mjerila se temperatura, pazilo se na higijenu, ali normalno da ne možete odgovarati za svačije ponašanje u svakom trenutku. Ali svi skupovi su bili na otvorenom gdje je manja mogućnost prijenosa virusa. Vjerujem da neće bitno utjecati na epidemiološku situaciju i da zbog skupova i izbora neće biti većeg broja zaraženih”, rekao je Beroš.

Epidemiolog Bernard Kaić rekao je da je Hrvatska još prije dva tjedna trebala pooštriti mjere, a da je sve “stalo” zbog izbora. Beroš mu odgovara:

“Kolega Kaić je također sudjelovao u radu Stožera i nije u tom trenutku, ranije dakle, iskazivao neko posebno protivljenje svim našim mjerama koje smo poduzimali. Tijekom posljednja dva tjedna su se određene mjere i mijenjale, prema tome, izvjesno je da su mjere koje u ovom trenutku provodimo selektivne i ciljane, nema generalnih koje bi se odnosile na čitav teritorij RH.”

Beroš je na kraju rekao da će Stožer nastaviti rad u istom sazivu, da su svakodnevno u kontaktu, ali da press konferencije vjerojatno neće biti na svakodnevnoj bazi.


Komentari