Bernardić optužuje redatelja: Dario Juričan vjerojatno ima neki interes u kinu Europa

Foto: Bruno Konjevic / CROPIX

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić gostovao je danas u N1 Studiju gdje je komentirao aktualna politička zbivanja.

“Nemam stan, živim u bratovom stanu od 42 kvadrata. Ovu vladu obilježilo je skupljanje nekretnina i samo je pitanje ima li itko iz ove vlade da nema neku nekretninsku aferu poput Damira Krstičevića”, rekao je Davor Bernardić.

Hoće li Plenković isti obrazac primijeniti kod Damira Krstičevića kao i kod drugih ministara kod kojih su otkrivene afere?

“On je branio sve svoje ministre pod teškim optužbama za korupciju. On ih je zbog sumnje na korupciju smijenio i čudi me kako je ova vlada još živa nakon smjene 14 ministara. Mene europski političari pitaju kako je moguće da smo toliko korumpirani. Takve stvari nisu normalne. U Sloveniji je ministar dao ostavku jer ne može garantirati da će provesti reofrme. Ova vlada je ostavila kaos i nikad veću korupciju”, kazao je Bernardić.

Kako biste se vi zaštitili da vam se, dođete li na vlast, ne dogode takve afere?

“Daleko je sastavljanja vlade, a mi ne dijelimo plijen kao HDZ. Pokazali smo na vlastitom iskustvu, sjetite se Mirele Holy koja je morala otići zbog jednog poslanog maila. Imamo odgovornost prema građanima, stranci i jedni prema drugima.

Kazao je da će se i na ovim parlamentarnikm izborima nastaviti dosadašnja praksa da predsjednik SDP-a bude i kandidat za premijera države.

“Uvijek je predsjednik SDP-a bio mandatar za sastavljanje vlade, to je model modernih parlamentarnih demokracija. Mi smo u SDP-u naučili mnoge lekcije, i u zadnje dvije kampanje pokazali smo da se radom može postići sjajan rezultat. Kao osoba sam ostao isti, ali je činjenica da sam u određenom političkom dijelu, s obzirom na godine iskustva u mnogim stvarima vjerojatno sazrio”, rekao je Bernardić.

Kakvo je vaše mišljenje o Dariju Juričanu?

“Meni je to bilo simpatično, očito je kolega vidio prostor da, ponesen dobrim rezultatom u Zagrebu, pokuša uzeti glasove iz bazena SDP-a. On pokušava taktikom “svi su oni isti”, napadajući SDP i mene, zapravo uzeti glasove za sebe ili neku svoju buduću opciju. Ne mislim to komentirati.

On je imao neke simpatije javnosti, od toga ne bježimo, ali ako gledate što se događalo zadnjih dana – imali smo nekoliko afera, nekretninsku aferu ministra Kujundžića, sada nekretninsku aferu ministra Krstičevića… Od svih tih meta, meta je SDP. odnosno ja. Meni se to čini malo sumnjivo, indikativno, vjerojatno s nekom političkom agendom, političkim ciljem. Najbolje da pitate njega”, rekao je Bernardić.

Kakva je vaša poveznica s Daliborom Bastalecom, kojeg spominje Dario Juričan?

“Znam čovjeka jer je predsjednik jednog DVD-a u Prigorju. U ovom poslu, politika je javan posao, obiđete mnogo mjesta, upoznate mnogo ljudi, rukujete se s mnogim ljudima. Daleko da sam s tim čovjekom bilo kakav intimus”, kazao je Bernardić.

Način na koji o njemu piše Juričan je da ste intimusi i da on ima adventsku kućicu u Zagrebu.

“Ja to ne znam, laž je da sam intimus, i kakve ja veze imam s kućicom? Kakva je to priča, kakve veze ja imam s kućicom i kinom Europa? Da Dario Juričan vjerojatno ima neki interes u kinu Europa, to je točno. Očito ima, kada se toliko zalaže za to. To je nešto što je, mislim, njemu izrazito važno, ali to ćete pitati njega”, rekao je Bernardić.

Hoće li birači Darija Juričana, kojh je bilo 88.000 na predsjedničkim izborima, vama oduzeti glasove na parlamentarnim izborima?

“Nije me strah da će se to dogoditi, jer se to nikada nije dogodilo. Nikada te alternative nisu zaživjele, nisu se zadržale na političkoj sceni. Za mene mogu reći svašta, ali ne mogu reći da sam korumpiran. Ovdje se pokušava dovesti do zamjene teza. Plenkoviću Bandić drži fotelju, oni su otac i majka političke korupcije u Hrvatskoj. Kroz razne opcije se pokušava pokazati kako su svi isti, te relativizirati politike se pokušava umanjiti prostor SDP-a.


Komentari