Benčić u Nu2 oštro kritizirala Plenkovića: ‘Micanje HDZ-a je pitanje opstanka ovog društva’, otkrila i svoj stav o vraćanju Titovog trga

Foto: Screenshot HRT

Saborska zastupnica stranke Možemo! Sandra Benčić gostovala je u HTV-ovoj emisiji Nedjeljom u 2. Na “vrućem stolcu” kod Aleksandra Stankovića govorila je o obnovi, oporbi u Saboru, stanju u Zagrebu i brojnim drugim aktualnim temama.

Na samom početku objasnila je što je mislila kada je rekla da bi se “odmorila u njegovoj glavi”.

“Svakako da premijer ima problema i briga, ali moja izjava da bi se odmorila u njegovoj glavi je bila usmjerena na njegove izjave kako je u Hrvatskoj super. Cijene rastu, kupovna moć pada. On živi u jednoj odvojenoj stvarnosti”, objasnila je Benčić.

O Plenkoviću: “Taština nije dobar suradnik političara”

Osvrnula se i na probleme asistenata u nastavi te poručila da Vlada još uvijek nema rješenje za to.

“Taština nije dobar suradnik političara. Vi zaista morate biti sposobni primiti kritiku, imati puno veću toleranciju na kritiku jer to je vaš posao da čujete što je dobro i što nije te da u konačnici to integrirate u svoj rad.

Plenković sad ima tri krize koje se poklapaju i u kojima ima grozne rezultate. To da smo među top 10 zemalja svijeta po glavi stanovnika po broju mrtvih od korone, a jesmo, gledala sam danas podatke. Deveti smo, na svijetu, ne na području Europske unije. Za to je direktno odgovoran Plenković i ministar Beroš koji nikada nisu uzeli u obzir niti jedan prijedlog iz oporbe kao i od struke. Da se drugačije uvode mjere, da se uvodi semafor, koje su osnove da se mjere ukidaju”, komentar je zastupnice Sandre Benčić na mjere.

Upozorava i da Stožer i Vlada funkcionira tako da čeka što će se dogoditi u susjednim zemljama te da “već dvije godine kroz ovu krizu doslovno vrludamo”. Benčić kaže i da nije u redu da se Plenković skriva iza ministara za koje kaže da su nesamostalni te da su na taj način i birani.

Obnova Zagreba? “Ovom brzinom to će biti za 200 godina”

Na pitanje što se dobiva ujedinjenim zahtjevom opozicije za smjenom ministra Horvata, odgovara kako svi oni koji podignu ruku za ministra, postaju suodgovorni za rezultate. Ističe da je obnova ključni dio Plenkovićevog nasljeđa.

“HDZ podržavaju ljudi koji su direktno povezani, odnosno ovisi o HDZ-u. Drugi dio njihovih birača je svjestan da HDZ ne radi dobro, ali nemaju bolju opciju u oporbi”, objasnila je zastupnica Možemo.

Smatra da je najveća greška u obnovi što ne postoji samo jedna institucija koja sve koordinira, već ima 16 agencija i ministarstava.

“Ovom brzinom ćemo Zagreb obnoviti za 200 godina”, izjavila je Benčić i poručila da su oni obnovi maksimalno ubrzali. Zastupnica predlaže da se sredstva s prvog potresa prebace na sanaciju štete od potresa na Banovini i koriste se za progresivnu štetu koju je taj potres napravio u Zagrebu.

“U trenutku kada smo preuzeli vlast, bilo je spremnih projekata u vrijednosti svega 470 milijuna kuna. Do početka siječnja mi smo to digli više od četiri puta. U samo šest mjeseci. Mislimo da smo maksimalno ubrzali pripremu i izvedbu”, komentirala je Benčić ulogu Možemo u obnovi.

“Tražili smo još u lipnju da se smanji PDV na struju i plin”

Govorila je i cijenama plina i struje te naglasila da je Možemo tražio još u lipnju da se smanji PDV na te energente jer se znalo da će cijena rasti. Kaže da navedeno još nije stavljeno na dnevni red. Pored toga traže da se uvedu vaučeri za pomoć obiteljima koje su u riziku od energetskog siromaštva.

“Europska unija je na poskupljenje upozorava u 10. mjesecu, kada je naša vlada rekla da će doći do normalizacije cijena. Savjet guvernera Vujčića da građani kupuju tamo gdje je jeftinije ne funkcionira jer je naše tržište malo i ne može tako utjecati na cijene”, kaže Benčić i dodaje da je ta izjava cinična jer to u Hrvatskoj nije moguće.

Na pitanje o oporbi poručila je ujedinjena oporba ne bi činila funkcionalnu Vladu te da je Hrvatskoj potrebna progresivna Vlada koja neće paziti na rejting. Ističe i da je “micanje HDZ-a je pitanje opstanka ovog društva.

Još veće pitanje je da vlada koja dođe bude funkcionalna. Inače ćemo samo dobiti mali period bez HDZ-a”, dodaje Benčić.

“Tek se razgovara sa sindikatima o otkazima u Holdingu”

Komentirala je i rekonstrukciju u Holdingu te poručila da u 20 godina nikad nije napravljeno u javnom sektoru. Benčić je naglasila da su tek na početku razgovora sa sindikatima.

“Što se tiče pitanja Holdinga i ustanovljavanja viška, ovo je tek početak razgovora sa sindikatima. Krajnji cilj je da se kroz te razgovore utvrdi gdje su ti viškovi i gdje se može unutarnjom preraspodjelom pokrpati manjkove. Sindikati su svjesni činjenice da u Holdingu na dva operativna radnika imate jednu administrativno zaposlenu osobu. Znači, više od 30%zaposlenih u Holdingu u birokraciji odnosno administraciji”, izjavila je.

O mjeri roditelj odgojitelj

Jedna od tema bila su roditelji odgojitelji. Na insinuaciju voditelja Stankovića da su neki roditelji-odgajatelji dizali kredite jer su računali na novac bez kojeg će sada ostati, Benčić je poručila da to nije socijalna mjera i da su jednako dobivali i oni s malim i velikim primanjima.

“Ova mjera je jako štetna jer žene u naponu radne snage stavlja izvan tržišta rada na 15 godina”, smatra Benčić i dodaje da mjera koja djeci zabranjuje ići u vrtić nije ustavna.

Govorila je i o novom sustavu za odvoz opada i poručila da će prosječnom domaćinstvu cijena ostati identična, ali će porasti za one koji imaju više otpada koji nije razvrstavan.

Vraćanja Trga maršala Tita?

Benčić kaže da pitanje vraćanja Trg maršala Tita nije ključno, ali je važno te da je SDP to stavio na agendu. Otkrila je da će se o tome razgovarati u Skupštini i da je ona bila protiv toga da se ukida. Ipak, smatra da su stvari rijetko samo crno ili bijele.

“Mislim da je u redu da postoji Trg maršala Tita kao nekog tko je vodio antifašistički pokret, ali mislim da treba pitati i građane”, kaže Benčić.

Komentari