BENČIĆ O UKIDANJU MJERE RO: ‘Djeca trebaju ići u vrtić, mi na nacionalnoj razini moramo osigurati da apsolutno svako dijete ima svoje mjesto tamo’

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Saborska zastupnica Sandra Benčić za N1 komentirala je današnje aktualnosti, a jedna od njih je dolazak zagrebačkog gradonačelnika Tomislav Tomaševića na komemoraciju 30. obljetnice likvidacije obitelji Zec.

“Želim naglasiti da o odlasku na komemoraciju već duže vrijeme razgovaramo s organizatorima i da je to nešto prirodno i normalno i smatramo da je to trebao učiniti i bivši gradonačelnik i svaki vrh dosadašnje Vlade trebao je nazočiti jer se radi o stravičnom zločinu i suočavanje s tim zločinom put je u otvaranje procesa suočavanja s prošlošću koji je bitan i za Zagreb i za cijelu Hrvatsk”, izjavila je Benčić i istaknula da Zagreb ovime radi iskorak te je važno da to ne ostane samo na komemoraciji.

Benčić kaže da svaka žrtva zaslužuje poštovanje i poručuje da ovaj slučaj hrvatsko pravosuđe namjerno nije kaznilo i da bi veliki iskorak bio da na komemoraciju dođe i predsjednik Vlade. Saborska zastupnica kaže da se Hrvatska treba suočiti sa prošlošću.

Na pitanje o inicijativi da Aleksandra Zec dobije ulicu u Zagrebu, Benčić kaže da je vrlo važno dogovoriti se s obitelji i da oni moraju imati prvu riječ u ovakvim situacijama. Za vraćanje Trga maršala Tita kojeg također inicira šef zagrebačkog SDP-a Viktor Gotovac, Benčić kaže da treba rješavati aktualne probleme građana, ali da to ne znači da se o tom pitanju neće razgovarati.

Osvrnula se i na ukidanje mjere roditelj odgojitelj.

“HDZ se mora sam sa sobom dogovoriti evidentno oko toga koje politike zagovaraju. Mislim da su u racionalnom smislu i oni svjesni da ta mjera nije polučila one pozitivne učinke koje je trebala, a to je porast broja novorođene djece, a proizvela je štetne učinke u smislu zapošljivosti uglavnom žena, a najteži dio te mjere i negativna posljedica je što djeca nisu u predškolskom obrazovanju, nisu uključena u vrtiće, a ta djeca kasnije statistički polučuju manji uspjeh u školi.

To nije dobro, djeca, po nama, trebaju ići u vrtić, a mi na razini Republike Hrvatske moramo osigurati da apsolutno svako dijete od 3 godine nadalje mora imati svoje mjesto u vrtiću. Time ćemo poboljšati i obrazovnu strukturu stanovništva, a time i znanja i vještine naše djece”, istaknula je Benčić.

Osvrnula se i na prihvaćanje amandmana koji su predložili, a to je da se stambeno zbrinjavanje žena žrtava nasilja poveća sa 600.000 na četiri milijuna kuna.

“Želim naglasiti da je to jedan zaista mali korak, on je bitan, ali prema onome što su potrebe, moramo ustvrditi da još uvijek ova Vlada nije odlučila implementirati Istanbulsku konvenciju, jer nemate nikakva sredstva da se odredbe Istanbulske konvencije provode, i to i u onom dijelu koji ne košta puno, a to je uvođenje sadržaja u obrazovanje kao mjere prevencije”, zaključila je Benčić za N1.

Komentari