Beljak: ‘U konzervativnom društvu žene daju glas onima kojima su one drugotne i koji im žele pokazati gdje im je mjesto’

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Povodom Međunarodnog dana žena razgovarali smo s političarkama, ali i političarima koji su nam rekli što za njih znači taj dan, kakve probleme uočavaju te kako gledaju na muško ženske odnose. Svoje viđenje dao nam je i saborski zastupnik Krešo Beljak koji se osvrnuo na konzervativno društvo u kojem žene biraju političare koji im na kraju ograničavaju njihova prava.

Što za vas predstavlja Dan žena?

Dan žena je prije svega praznik koji se slavi kako bi se podsjetilo na žene radnice u SAD-u koje su bile iskorištavane od svojih tadašnjih gazdi, a koje su se pobunile tražeći svoja prava. Dan žena za mene prije svega znači dan kada se slavi emancipacija žena, odnosno borba za ravnopravnost u društvu. Taj se datum često povezuje s mnogim blagdanima pa imamo i Dan očeva i čega sve ne, ali mislim da je 8. ožujka po mnogočemu jedan od specifičnih datuma u novijoj ljudskoj povijesti i to je dan kada su žene odlučile dignuti svoj glas.

Postoji li kod vas podjela na muško ženske poslove?

Kod nas u kući ne postoje muško ženski poslovi, radi tko što stigne i kada. Nisam tako odgajan niti su u mojoj obitelji postojali muško ženski poslovi.

Kakvo je stanje u društvu po tom pitanju?

U društvu koje je konzervativno i uporno glasa za konzervativne opcije to je za očekivati, tako da meni jedino ne ide u glavu da za te konzervativne opcije glasaju žene i to me zabrinjava, ali to je jedan od specifikuma. Kad pojedini političari govore da je žena drugotna, da bi ženi trebalo pokazati gdje joj je mjesto pa do prava na izbor i onda kad vidimo da neke žene podržavaju takve politike onda mi je to u najmanju ruku čudno.

Žene u vojnom roku, na ratištu?

Bio sam svjedok 1991. u Domovinskom ratu gdje su žene aktivno sudjelovale u ratu uz muškarce. Ne u tom broju niti u tom postotku, ali svakako aktivno. Protivim se uvođenju vojnog roka kako za muškarce tako i za žene tako da mislim da to u Hrvatskoj kod mladih neće baš najbolje odjeknuti, bez obzira bili lijevi ili desni.


Komentari