Beljak: Božić za mene predstavlja tradiciju, prije kršćanstva se slavio kao rimske Saturnalije, to je bio poganski običaj

Foto: Privatna arhiva

Zagreb.info za nadolazeće blagdane sprema svojim čitateljima blagdansku priču naših političara. Riječ je o serijalu koji će obuhvatiti političare Gradske skupštine i Hrvatskog sabora koji žive u Zagrebu i okolici, a odnosi se na blagdansku atmosferu u njihovom domu, što za njih predstavlja Božić, ali i koji su im planovi za doček Nove godine.

Svoju proslavu nadolazećih blagdana otkrio nam je Krešo Beljak, saborski zastupnik i bivši gradonačelnik Samobora.

Na koji način obilježavate Božić i što taj blagdan za Vas znači?

Božić tradicionalno slavim s obitelji tako da Badnjak provodimo sa ženinim roditeljima, a na Božić smo kod mojih.
Božić za mene predstavlja tradiciju, nešto što je od malih nogu bio običaj u mojoj obitelji. Vjerski aspekt mi i nije toliko bitan jer oni koji su imalo načitani znaju da se Božić prije kršćanstva slavio kao rimske Saturnalije, to je bio poganski običaj, kojeg je kršćanstvo adaptiralo i od 3. stoljeća se slavi kao Božić.

Foto: Privatni album

Imate li neku posebnu tradiciju kojom se vodite ili ste skloniji uobičajenoj proslavi?

Dok još nisu bile jelke, u Samoboru je bila božikovina i pamtim to kao dijete, još s početka 80-ih, a zadnji put smo ih imali još dok su baka i deda bili živi.

Foto: Privatni album, polnoćka s kraja 70-ih

Na Badnjak kitimo bor, ali onaj umjetni, izgleda kao pravi, ali nije. Ekološki smo osviješteni.

Planirate li doček Nove godine i kako obilježavate taj dan?

Novu godinu ću dočekati u krugu obitelji jer kao gradonačelnik sam 12 godina proveo doček u gradu, u sklopu programa. S obzirom na pandemiju, ostat ću doma, u krugu obitelji, tako sam i prošlu, zaista ne pripremam ništa posebno.

Komentari