Bandiću se sprema još jedan prosvjed: Građani ustaju protiv gradnje nebodera

Foto: Ranko Suvar / CROPIX

Prijepori oko novog GUP-a još traju, a trenutno je najviše kontroverze podiglo pitanje gradnje tzv. “zagrebačkog Manhattna” na području Zagrebačkog velesajma i Hipodroma.

Struka je, kao i dio javnosti, oštro ustala protiv takvog projekta i izmjena GUP-a koji bi isti omogućio. Gradnja tog projekta je još na čekanju, ali ono što je sigurno jest gradnja nebodera od 38 katova pokraj remetinečkog rotora za koji mnogi smatraju da se neće uklopiti u gradsku vizuru.

Što se pak tiče “zagrebačkog Manhattana”, on je ostao i dalje “visjeti u zraku” te će sve biti jasnije nakon 09. prosinca kada će se na dnevnom redu Gradske skupštine naći i novi GUP. Upravo zato je najavljen i prosvjed građana koji će se održati ispred Skupštine.

” Građevinsko nasilje nad zdravom pameti. Sinoć je javnost imala priliku čuti kako Norvežani traže investitore, na parceli uz remetinečki rotor, za zgrade mješovitog sadržaja među kojima izdvaja neboder od 38 katova. Kaže da je interes veliki i kao posebno zainteresiranog investitora navodi sestrinsku tvrtku kompanije Eagle Hills, „slavnog graditelja” Beograda na vodi i još “slavnijeg potpisnika” spornog sporazuma o gradnji “zagrebačkog Manhattana”, na području Velesajma i Hipodroma. Pa bi bilo dobro da zagrebački narod progleda na vrijeme, prije nego mu prepoznatljivi srednjoeuropski urbanizam obraste u šumu mega-nebodera, tako dragih i milih arapskim zemljama i bjelosvjetskim ulagačima, i prije nego mu vizuru na Medvednicu pokrije toranj koji potres jačine zone osmog rizika, u koju spada grad Zagreb, ne bi izdržao. Svi ti akteri i kvazi akteri forsirane gradnje u Novom Zagrebu, koji se oblizujući prste vrte oko gradske vlasti, niti u tri života ne bi ponovili genijalnost i inventivnost gradnje hrvatskih urbanista Novog Zagreba 20.stoljeća, među kojima je i legendarni Vinko Uhlik – koji je o opasnosti visoke gradnje na seizmički trusnom tlu Zagreba više puta govorio. Istovremeno, Pavle Kalinić, pročelnik Gradskog ureda za upravljanje u hitnim situacijama grada Zagreba, paradira mjerama zaštite od potresa i šalje kućanstvima upute u slučaju potresa. Apsurd do apsurda,” izjavila je arhitektica Marina Pavković.


Komentari