‘BANDIĆEVA MREŽA KLIJENTELIZMA’; Ovakve su šanse kandidata na izborima, osobito se ističe jedan

Izvor: Facebook/Ilustracija

Politolog Berto Šalaj komentirao je iznenadnu smrt Milana Bandića. Smatra da je Bandić iza sebe ostavio velike posljedice koje će se tek osjetiti, osobito zbog klijentelizma i izostanka presuda za brojne afere.

“Bandić je pobjeđivao zbog niskog odaziva na izborima, a to je bio problem njegovih oponenata. Oni koji su suodgovorni nisu samo članovi njegove klijentelističke mreže, a tu ne smijemo zaboraviti na SDP i HDZ. Oni su mu davali potporu“, rekao je Šalaj za HRT.

Osobito je istaknuo problem financijskih dubioza, za koje Šalaj smatra da tek treba doznati koliko su zapravo problematične.

“U gradu postoje financijske dubioze za koje ćemo tek vidjeti koliko su problematične. Druga stvar je da se te klijentelističke mreže dodiruju s nekim kriminalnim grupama”, smatra Šalaj.

Dodao je da idućeg gradonačelnika čeka ozbiljan posao ako želi raščistiti dosadašnju klijentelističku strukturu. Tko bi to mogao biti, sada je još veća nepoznanica nego što je bila prije nekoliko dana. Šalaj smatra da se sada nalazimo na nepoznatom terenu.

SDP sigurno neće mijenjati kandidata na izborima. Ne znam mogu na naći boljeg od Klisovića, a on je naišao i na neki odaziv. Otvorio se veliki prostor za HDZ, možda i za Vanđelića. Mi zapravo ne znamo njegove kvalitete za upravljanje, a ni njegov posao koji sad radi nije započeo. Ako se HDZ odlučio novog kandidata, to možda nije loš potez, ali ne znam hoće li se na to odlučiti”, komentirao je Šalaj šanse kandidata dvaju najvećih stranaka.

Šalaj je istaknuo Miroslava Škoru kao nekoga tko bi mogao iskoristiti novonastalu situaciju.

“Po mom sudu ovo je njegova posljednja prilika, mogao bi biti najjača figura na desnici. S druge strane, to bi najviše odgovaralo ljevici jer bi došlo do disperzije glasova na desnici”, smatra Šalaj.

Bandićevoj stranci ne predviđa nikakvu budućnost.

“Izgledi za opstanak njegove stranke su vrlo mali. Bandiću je to bio samo formalni okvir za njegovu klijentelističku mrežu. Sad s njegovim odlaskom ne vidim neke šanse… Mogu pokušati ući u Skupštinu s par mandata, ali mislim da njihova budućnost nije svijetla”, zaključio je Šalaj.


Komentari