Bandićev gradski šef financija iznio zanimljivu tvrdnju o dugu Zagreba

Foto: Boris Scitar/PIXSELL

U svom je gostovanju na N1 bivši pročelnik Ureda za financije Slavko Kojić govorio o dugovima Grada Zagreba. Tako je dug od 8 milijardi kuna komentirao time da nova vlast nema nikakvog poslovnog iskustva jer po njemu, dug nije nikakva ekskluziva.

“Iznos nije sporan, kakav je bio 31. prosinca, takav je bio i 1. lipnja. Sam Zagreb ima dvije milijarde i 400 milijuna kuna duga. Gradski Holding je 4 i pol milijarde, on (Tomašević) kaže 4,9 milijardi i ZET ima 900 milijuna kuna. To su dugovi koji dospijevaju od pet do sedam pa i do 15 godina. Tih 20 posto ne odnosi se na trgovačka društva – ZET i Holding, odnosi se na jedinice lokalne samouprave. U Gradu Zagrebu od dvije milijarde i 400 milijuna kuna duga godišnja obveza je 700 milijuna. Godišnja obveza Grada Zagreba je šest posto” istaknuo je Kojić.

Nadodao je i kako se Grad Zagreb nije i ne može zadužiti više od 20 posto te da gradski Ured za financije sugerira drugim upravnim tijelima i s njima dogovara koliki im je financijski okvir unutar kojeg se utvrđuju planovi.

Na konstataciju kako je vlast Milana Bandića bila rastrošna, bivši je pročelnik rekao da ovisi o tome kako se gleda, je li čaša puna ili je prazna.

“Od 2015. su nastupile porezne reforme poreza na dohodak, to je činjenica. Ne možete rashode prilagoditi, nešto možete…” nadodao je.

Problem demografije

Istaknuo je kako Hrvatska ima problem s demografijom i kako to nije problem samo za lokalnu samoupravu već za državu i da to Grad Zagreb ne može sam rješavati.

Smatra kako je mjera roditelj odgojitelj bila najbolja mjera za pomoć demografiji i novoj vlasti zamjera njeno ukidanje za koje smatra da se mora napraviti postupno, a ne naglo.

“Sve sjeku, skinuli su pročelnicima plaće, za automobile, prijete da će otpustiti ljude u Holdingu… Rade li išta afirmativno?”, pitao se Kojić uz konstataciju da se ne može beskrajno ići u rezove jer će se pojaviti veliki problemi ako se nastavi ići tom politikom.


Komentari