Bandić sutra ponovo sjeda na optuženičku klupu: Evo za što ga sve terete

Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić će se sutra, 22. siječnja, ponovo pojaviti na optuženičkoj klupi na Županijskom sudu u Zagrebu.

Riječ je o proširenoj optužnici za aferu Agram koju je USKOK podigao nakon zaključka sudskih vještaka koji su po nalogu Županijskog suda u Zagrebu vještačili odnos između Holdinga i tvrtke Cezar Petra Pripuza.

Optužnicom se prvookrivljenom Milanu Bandiću, kao gradonačelniku Grada Zagreba, i drugookrivljenom Slobodanu Ljubičiću, kao predsjedniku Uprave trgovačkog društva Zagrebački holding d.o.o kojeg je jedini osnivač Grad Zagreb, stavlja na teret da su, od listopada 2013. do svibnja 2014. godine, po dogovoru i na traženje trećeokrivljenog Petra Pripuza, predsjednika Uprave trgovačkog društva CE-ZA-R d.o.o., člana C.I.O.S. grupe, društvima C.I.O.S. grupe pogodovali prilikom dodjele poslova na zbrinjavanja otpada Grada Zagreba, iako je postojala mogućnost zbrinjavanja otpada od strane Zagrebačkog holdinga privremenim skladištenjem, razdvajanjem i sortiranjem, za što je Zagrebački holding od Grada Zagreba trebao ishoditi dozvolu koju drugookrivljeni Slobodan Ljubičić, sukladno dogovoru, nije tražio.

U cilju realizacije navedenog, prvookrivljeni Milan Bandić i drugookrivljeni Slobodan Ljubičić su osobno ili posredstvom četrvrtokrivljenog Željka Horvata, posebnog višeg savjetnika gradonačelnika i glavnog koordinatora za otpad Grada Zagreba nalagali poduzimanje radnji radi dodjele poslova na zbrinjavanju otpada po žurnom postupku bez provedbe propisanog postupka javnog natječaja za korist društava C.I.O.S. grupe, iako je postojala mogućnost zbrinjavanja istog na drugi način.

Okrivljenici su, u okviru svojih ovlasti, poduzimali radnje dodjele poslova na zbrinjavanju otpada po žurnom postupku bez provedbe propisanog postupka javnog natječaja za korist društava C.I.O.S. grupe, iako su bili svjesni da se uvjeti natječaja prilagođavaju dozvolama i mogućnostima društava C.I.O.S. grupe, te da nisu ispunjeni zakonski razlozi za iznimnu žurnost jer se nije radilo o događajima koje javni naručitelj nije mogao predvidjeti.

Sud je u dva navrata vraćao optužnicu na doradu USKOK-u nakon što su vještaci utvrdili da tim poslom zagrebačka Čistoća nije oštećena. USKOK je u ponovljenoj optužnici tvrdio da je Bandić omogućio Pripuzu stjecanje neimovinske koristi, ali je Županijski sud tu optužnicu u ožujku ponovno vratio na doradu tražeći od Uskoka da dodatno precizira o kakvoj je neimovinskoj koristi riječ.

Optužnicu protiv zagrebačkog gradonačelnika i njegovih suradnika te poslovnih partnera gradskih tvrtki u aferi Agram USKOK je sudu predao još sredinom prosinca 2015.

Optužno vijeće zagrebačkog Županijskog suda potvrdilo je optužnicu krajem listopada prošle godine.

Na početku suđenja za potvrđeni dio optužnice Bandić je, kao i njegovi suoptuženici, kazao su da se ne osjeća krivim.

Optužnicom su bili obuhvaćeni i gradonačelnikov suradnik Dragutin Kosić te bivši direktor zagrebačke plinare Ante Dodig koji su nakon priznanja nedjela i nagodbe s tužiteljstvom sporazumno osuđeni na uvjetne kazne.

Suđenje bi moglo biti zanimljivo jer su i građani iz Inicijative Zagreb te zove najavili svoj dolazak u sudnicu. “Biti ćemo tamo. Dozvoljeno nam je ući u sudnicu. Nosimo mu i poklon u slučaju da ga kojim slučajem proglasi krivim. Sapun, četkicu za zube, toalet papir i ručnik“, poručili su iz građanske inicijative.


Komentari