Bandić predstavio niz mjera za spas blokiranih građana Zagreba

FOTO: Marko Lukunic/PIXSELL

U Hrvatskoj je preko 300 tisuća blokiranih, a u Zagrebu je više od 63 tisuće blokiranih građana s ukupnim dugom većim od 12 miljardi kuna. Kako bi što više blokiranih izašlo iz “začaranog kruga” Stranka Bandić Milan 365 rada i solidarnosti predstavila je niz mjera, piše Radio Sljeme.

Gotovo 55 tisuća građana u Zagrebu blokirano je duže od 365 dana. Za cjelovit ili djelomičan otpis duga, pročelnica gradskog ureda za gospodarstvo Mirka Jozić danas je predstavila niz mjera.

“Onima koji duguju duže od 365 dana do 10 tisuća kuna njima će se to jednokratno otpisati. Građani blokirani duže od 365 dana sa dugom većim od 10 tisuća kuna predvidjeli bi dohodovni cenzus u iznosu minimalne neto plaće, a to je iznos od 2.752 kune. Kamate bi u cijelosti otpisali, s obzirom da ne mogu platiti ni glavnicu otpisati dio glavnice za 40 posto smanjit ili do 40 posto, ovisno o kategorijama i dozvoliti obročnu beskamatnu otplatu na rok od 12-36 mjeseci ovisno visini duga”, objasnila je Jozić.

Da je ovo stanje i ekonomski, financijski, ali i socijalni problem, istaknuo je predsjednik nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga, Ljubo Jurčić. Dodao je kako se za izvanredne mjere treba odrediti rok za izvršenje, koji je prema njegovoj procjeni, dvije godineU Hrvatskoj ima preko 320 tisuća blokiranih na 4 milijuna stanovništva i to nije prirodno i ne postoji nigdje u svijetu. Taj podatak pokazuje da gospodarski model Hrvatske ne funkcionira. 

Zagrebački model može riješiti samo jedan dio pa je predsjednik stranke, Milan Bandić, najavio da će isti model ponuditi Vladi preko svojih zastupnika u Saboru kako bi pronašla najbolje rješenje. Najavio je kako bi se njegov prijedlog mogao naći na sljedećoj sjednici Gradske skupštine, piše Radio Sljeme.


‘Začarani krug nije začaran i može se riješiti’

Zagrebački model rješavanja problema blokiranih u Hrvatskoj Bandić je objavio i na svom službenom Facebook profilu.

Status prenosimo u cijelosti:

“Broj blokiranih u Hrvatskoj raste iz dana u dan. Danas ih je preko 320 tisuća i ovakvo stanje je neodrživo. Nigdje u svijetu to ne postoji, a nama je postalo normalno i svakodnevica. Nažalost, ne čine se nikakvi konkretni koraci u rješavanju ove situacije, a mi nudimo konkretna rješenja i poteze za poboljšanje situacije i izlazak građana iz blokada i ovrha.

U Zagrebu je 63.225 blokiranih građana sa 12.2 mlrd kuna duga(stanje 31.12.2017.).

Većinom su to dugovi prema bankama, teleoperaterima, te dugovi za račune koji su u ingerenciji grada i države. Upravo za te dugove predlažemo:

– da se u cijelosti otpiše potraživanje Grada Zagreba i Zagrebačkog holdinga onim građanima koji su blokirani više od 365 dana u iznosu manje ili jednako 10.000kn (bez kamata),

– otpis kamata u cijelosti, otpis glavnice 40 % te beskamatnu otplatu ostatka glavnice na rok 12-36 mjeseci, za građane koji su blokirani duže od 365 dana, a duguju više od 10.000 kn uz egzistencijalno prihvatljiv dohodovni cenzus, naš prijedlog je da to bude 2.752 kn po članu obitelji (vrijednost minimalne neto plaće).

Pozivamo sve JEDINICE LOKALNE SAMOUPRAVE I REGIONALNE SAMOUPRAVE, TE VLADU REPUBLIKE HRVATSKE I SVA PODUZEĆA U VLASNIŠTVU DRŽAVE, da postupe po istom modelu.

Također pozivamo Vladu RH da izmjenom poreznih propisa omogući porezno priznat trošak telekomunikacijskim operaterima, financijskim institucijama i drugim vjerovnicima, ako otpišu potraživanja građanima.

Nećemo izgubiti, a pomoći ćemo velikom broju građana. Pomoći ćemo i vjerovnicima, jer su i oni u začaranom krugu nemogućnosti naplate svojih potraživanja”, stoji u objavi.

Komentari

loading...